Adana'da mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar ve kışın narenciye ürünlerinin toplanmaması nedeniyle Akdeniz Meyve Sineği zararlısı üreticilerin korkulu rüyası haline geldi. İl ve ilçe tarım müdürlükleri, zararlı ile mücadele için toplu ilaçlama başlattı ve uzmanlar, üreticilere erken tedbir almaları gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Aşırı Sıcaklar Zararlıyı Tetikledi

Ziraat Mühendisi Barış Kurtaran, bu yıl sıcak hava ve Akdeniz Meyve Sineği ile ilgili ciddi sorunlar yaşandığını belirtti. Kurtaran, “Bu yıl sıcaklık ve Akdeniz Meyve Sineği ile ilgili bir sıkıntımız var. Akdeniz Meyve Sineği ile ilgili sorunumuz kışın ılıman geçmesi ve böceğin yaşam döngüsünün hiç bozulmaması. Bu böceğin çoğalması için ciddi bir sorun oldu. Akdeniz Meyve Sineği bölgemizin bir zararlısı” dedi.

Narenciye Ürünleri Tehdit Altında

Adana'da sıcaklıkların artması ve narenciye ürünlerinin dalında kalması, Akdeniz Meyve Sineği popülasyonunun hızla çoğalmasına neden oldu. Bu zararlı, tüm meyve ve sebzelere zarar veriyor. İlçe tarım müdürlükleri, bu zararlıya karşı mücadele planları hazırlayarak üreticilere destek veriyor.

Erken Tedbir Almanın Önemi

Uzmanlar, üreticilerin bahçelerinde zararlı ile mücadelede erken tedbir almaları gerektiğini belirtiyor. Barış Kurtaran, “İlçe tarım müdürlükleri mücadele planı ile önlem alıyor. Adana genelinde sert çekirdekli meyve nedeni ile problem yaşandığını duyuyoruz. Burada rakım yüksek biz erken tedbir aldık büyük oranda başarı sağladık. Önümüzdeki süreçte bu sıcaklar bu iklim böyle gittikçe kışın satılmayan narenciye şuan da satılamayan sert çekirdekliler nedeni ile çok daha büyük problem olacağını düşünüyorum. Biraz erken bir önlem alınması lazım” dedi.

Adana Kozan'da Kemal Sunal'ın Gülen Adam Filmi Gerçek Oldu, Lastik Tamircisi Hep Gülüyor Adana Kozan'da Kemal Sunal'ın Gülen Adam Filmi Gerçek Oldu, Lastik Tamircisi Hep Gülüyor

Mücadele Yöntemleri

Kurtaran, zararlı ile mücadelenin kimyasal ve kültürel yollarla yapılabileceğini belirtti. Ağaçlarda kısmı dal ilaçlaması ve tuzaklar kullanarak mücadele edilebileceğini ifade etti. “En güzeli aslında bu tuzaklar. Bu tuzakları devlet olarak üretebilirsek daha uygun fiyata mal edebiliriz. Dönümde 300 TL devlet desteği var ama bu tuzağı üniversitelerde araştırma enstitülerinde üretebilirsek mücadele daha etkili ve kolay olur” diye konuştu.

Üreticilere Çağrı

Üreticiler, kendi bahçelerinde ilçe tarım müdürlükleri ile işbirliği yaparak erken tedbirler almalı ve bu şekilde mücadeleyi daha etkili hale getirmelidir. Sıcak hava koşulları altında Akdeniz Meyve Sineği popülasyonunun hızlı artışı, üreticilerin bu konuda daha dikkatli ve proaktif olmalarını gerektiriyor.

Editör: Zeliha YAKUT