Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2001 yılında 2.38 olan doğurganlık hızı, 2023 yılında 1.51'e gerileyerek nüfus yenilenme eşik değeri olan 2.1'in altına düştü. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, azalan doğum oranlarını "varoluşsal bir tehdit" olarak nitelendirdi ve bu durumun bir "felaket" olduğunu belirtti. Erdoğan, "Azalan doğum oranları dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de alarm veriyor. Bu konuda yeni uygulamaları devreye alacağız" dedi.

Doğum İzni Bir Yıla Çıkabilir

Geçtiğimiz haftalarda yapılan MKYK toplantısında doğum izninin dört aydan bir yıla çıkarılması gündeme geldi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Bu konuda asla klasik maliye olarak hareket etmeyeceğiz. Bize ne düşerse varız" dedi. Başkan Erdoğan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'a konuyla ilgili çalışma yapması talimatı verdi.

Anneler İçin Yeni Destek Paketleri Geliyor

Aile Bakanı Göktaş, doğum izninin bir yıla çıkarılmasıyla ilgili atılabilecek adımlar üzerine AK Parti'nin strateji ekibine bir sunum yaptı. Ancak, sunumun ardından AK Parti kurmayları bu sürecin sadece doğum izniyle sınırlı kalmaması gerektiğini belirtti. Dünya örneklerinin de incelenerek, ikinci ve üçüncü çocuğa kademeli olarak devlet desteği verilmesi gerektiği ifade edildi. Toplantıda, ikinci ve üçüncü çocuğa göre iznin artırılması, kreş veya kira desteği ve kadının özlük hakkı ile beraber maaşında yapılabilecek düzenlemeler öne çıktı.

Türkiye'nin Önde Gelen Market Zincirini Kim Satın Aldı? İşte Satın Alan Yeni Firma Türkiye'nin Önde Gelen Market Zincirini Kim Satın Aldı? İşte Satın Alan Yeni Firma

0-3 Yaş Dönemi Önemli

AK Parti kurmayları, konuyla ilgili olarak "Daha derli toplu bir çalışma yapılması lazım. Sadece doğum izni değil, kadınlarımız çocuk sahibi olmak istiyor. Kreş desteği, çalışan desteği, kira desteği. Kadın çalışıyor, çocuk sahibi olmak istiyor ama bakıcıların maaşı 30-40 bin liradan aşağı değil. İkinci, üçüncü çocuğa destek verilmesi lazım. Biraz üzerinde çalışmamız lazım. Aile Bakanlığı'nın bir sürü bütçesi var. Sadece doğum iznini uzatmak değil, 0-3 yaş dediğimiz gelişim evresi de önemli" açıklamasında bulundu.

Doğum Oranlarındaki Düşüş ve Hükümetin Planları

Başkan Erdoğan'ın talimatıyla başlayan çalışmalar, doğum oranlarını artırmak için çeşitli destek paketlerini içeriyor. Doğum izninin uzatılması, maaşlarda iyileştirme ve kreş ya da kira desteği gibi önlemlerle ailelerin çocuk sahibi olmasının teşvik edilmesi hedefleniyor.

Editör: Zeliha YAKUT