Küresel spor giyim markası Puma, uluslararası hukukun ihlali ve insan hakları konularında eleştirilere maruz kalmaktadır. Şirket, İsrail’in işgal altında bulunan Filistin topraklarındaki futbol takımlarının da yer aldığı İsrail Futbol Federasyonu’nun (IFA) ana sponsoru olarak biliniyor. Bu durum, Puma’nın İsrail’in yasadışı yerleşim yerleriyle ilişkili olduğu iddialarına neden olmaktadır.

İsrail’in Yasadışı Yerleşim Yerleri ve İnsan Hakları İhlalleri Neler?

Puma’nın İsrail’deki mevcut veya geçmişteki lisanslı distribütörleri, uluslararası hukuka göre savaş suçu olarak değerlendirilen yasadışı yerleşim yerlerinde faaliyet göstermektedir. Bu yerleşim yerlerinde, özellikle çocuklar da dahil olmak üzere Filistinli aileler evlerinden zorla tahliye edilmektedir. Bu yerleşim politikaları, uluslararası insan hakları normlarına ve savaş suçları mevzuatına aykırı olarak değerlendirilmektedir.

FED Eylül 2024 Faiz Kararı Hangi Tarihte ve Saatte Açıklanacak? PPK Toplantısı Tarihi ve Piyasalar Üzerindeki Etkileri Neler Olacak? FED Eylül 2024 Faiz Kararı Hangi Tarihte ve Saatte Açıklanacak? PPK Toplantısı Tarihi ve Piyasalar Üzerindeki Etkileri Neler Olacak?

Filistinli Spor Kulüplerinin Tepkisi ve Boykot Çağrısı

200’ün üzerinde Filistinli spor kulübü, Puma’ya sponsorluk anlaşmasını sonlandırma ve İsrail’in yasadışı toprak gaspına verdiği desteği durdurma çağrısında bulunmuştur. Puma, kendisini eşitliği önemseyen bir şirket olarak tanıtmasına rağmen, IFA’yı finanse ederek işgalin sürmesine dolaylı yoldan destek verdiği iddia edilmektedir.

Adidas’ın Sponsorluk Anlaşmasını Sonlandırması

Temmuz 2018’de, uluslararası bir kampanya aracılığıyla toplanan 16,000 imza sonucunda Adidas, IFA ile olan sponsorluk anlaşmasını sonlandırmıştı. Bu durumun ardından benzer bir boykot kampanyasının tekrar yapılabileceği belirtilmektedir. Puma’nın da İsrail Futbol Federasyonu ile olan sponsorluk anlaşmasını sonlandırması talep edilmektedir.

Boykot Çağrısı ve Destek Arayışı

Puma’nın, İsrail’in yasa dışı toprak gaspına verdiği desteği sona erdirmesi için yapılan boykot çağrıları, Filistinli sporcular ve destekçileri tarafından sürdürülmektedir. Şirketin sponsorluk anlaşmasını sonlandırarak, uluslararası hukuka uygun bir tutum sergilemesi beklenmektedir.

Editör: Mehmet Çetil