Son dakika... Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) maymun çiçeği salgını nedeniyle 'küresel acil durum' ilan etti Son dakika... Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) maymun çiçeği salgını nedeniyle 'küresel acil durum' ilan etti

İkinci Karabağ Savaşı'nda yaşadığı hezimet sonrası hızla hava savunma sistemi arayışına giren Ermenistan, Fransa ve Hindistan'la çeşitli anlaşmalar imzalayarak savunma kabiliyetini artırmaya çalışıyor. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, son olarak İsrail hava savunma füzelerini Türkiye sınırına taşıyacağını vaat etti.

Hindistan ve Fransa Desteği

Hindistan ve Fransa'nın desteğiyle hızla silahlanmaya devam eden Ermenistan, Hint medyasının haberine göre İsrail yapımı Barak-8 hava savunma sistemini satın almayı planlıyor. Hindistan, bu sistemin montajını kendi topraklarında gerçekleştiriyor ve Erivan'a daha önce 40 kilometre menzilli çoklu roketatar sistemi Pinaka MK-1 ile hava savunma sistemi Akash'ı sağladı. Şimdi ise Ermenistan'ın savunma kabiliyetini geliştirmek için Barak-8 gönderilecek.

Barak-8 Hava Savunma Sistemi

Barak-8 bataryası, gözetleme ve takip radarlarıyla komuta-kontrol sistemi ve mobil fırlatıcıdan oluşuyor. 4,5 metre uzunluğunda ve 275 kg ağırlığındaki bu hava savunma füzesinin 70 ila 100 kilometre arasında menzil kapasitesi bulunuyor. Uçak, helikopter, insansız hava aracı ve seyir füzelerine karşı etkili olduğu belirtilen Barak-8, Ermenistan'ın Rus S-300 sistemine alternatif olarak gündeme geldi. Erivan ordusunun envanterinde S-300 ve TOR-M2KM hava savunma sistemleri bulunuyor. Bunlardan bir kısmı, İkinci Karabağ Savaşı sırasında Türk SİHA'ları tarafından imha edilmişti.

Fransa'nın Rolü

Rusya ile bağlarını hızla koparan Nikol Paşinyan yönetimi, Hindistan'dan silah alırken aynı zamanda Fransa ile de savunma işbirliği anlaşmaları yapmaya devam ediyor. Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, geçtiğimiz şubat ayında Ermenistan'a kısa, orta ve uzun menzilli hava savunma sistemleri vermeye hazır olduklarını duyurmuştu. Ermenistan, Fransa'dan Bastion tipi zırhlı muharebe araçları alırken, İran'dan kamikaze İHA, tanksavar sistemleri ve füze tedarik etmeye devam ediyor.

Yeni Adım: Caesar Obüsü

Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu ile Ermeni mevkidaşı Suren Papikyan, Avrupa'nın en büyük savunma sanayii etkinliği Eurosatory'de bir araya geldi. Lecornu, Fransız Caesar topçu sisteminin satışı konusunda Erivan yönetimiyle anlaşma imzaladıklarını açıkladı. Caesar obüsü, Fransız Nexter şirketi tarafından üretiliyor.

Türkiye Sınırına İsrail Füzeleri

Nikol Paşinyan, İsrail yapımı Barak-8 hava savunma füzelerini Türkiye sınırına taşıyacağını duyurdu. Bu hamle, Ermenistan'ın savunma kapasitesini artırma çabalarının bir parçası olarak görülüyor. Ermenistan, kısa ve orta irtifa hava savunmasında Akash füzelerini, uzun menzilde ise Barak-8 füzelerini kullanmayı hedefliyor.

Editör: Zeliha YAKUT