Hamas Lideri İsmail Heniyye Kimdir, Kaç Yaşındaydı?

Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, 58 yaşında Tahran'da düzenlenen bir suikast sonucu hayatını kaybetti. Mülteci kamplarından liderliğe uzanan hayatı, Filistin'in bağımsızlığı için verilen mücadeleyle geçti. İşte, Heniyye'nin yaşamı ve siyasi kariyeri...

İsmail Heniyye010101

İsmail Heniyye Kimdir?

29 Ocak 1963'te Gazze'deki Şati Mülteci Kampı'nda dünyaya gelen İsmail Heniyye, Filistinli bir ailenin çocuğu olarak doğdu. 1987'de Gazze İslam Üniversitesi'nden mezun oldu. Aynı yıl, Şeyh Ahmed Yasin liderliğinde kurulan Hamas hareketine katıldı.

İsmail Heniyye İlk Yılları ve Tutukluluk Dönemleri

1989'da I. İntifada'ya katıldığı ve Hamas üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklanan Heniyye, 1992'de serbest bırakıldıktan sonra, İsrail tarafından diğer İslami Cihad ve Hamas üyesi 415 kişi ile Güney Lübnan'a sürüldü. Ertesi yıl Gazze'ye geri döndü.

İsmail Heniyye41144

Hamas'taki Yükselişi

Hamas lideri Şeyh Yasin'in 1997'de İsrail hapishanesinden çıkmasının ardından, Heniyye, Yasin'in en yakın yardımcılarından biri oldu. 1999'dan 2004'e kadar, Şeyh Yasin'in özel kalem müdürlüğünü yaptı. 2006 yılında Hamas'ın Filistin Yasama Konseyi seçimlerinde yürüttüğü kampanyaya liderlik etti ve Hamas'ın başbakan adayı olarak açıklandı.

Filistin Başbakanlığı

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas tarafından hükümeti kurma görevi verilen Heniyye, 19 Şubat 2006'da Filistin Devlet Başkanı tarafından başbakanlık görevine onaylandı. Ancak, 2007 yılında Gazze Şeridi'ndeki Hamas ile Fetih arasındaki çatışmalar nedeniyle başbakanlık görevinden alındı.

Hamas Siyasi Büro Başkanlığı

Heniyye, 2017'de Hamas'ın Siyasi Büro Başkanlığı için yapılan seçimde Halid Meşal'in yerine seçildi. 2021 yılında yapılan seçimlerde ise ikinci kez bu göreve getirildi.

İsmail Heniyye1010

Suikast ve Ölüm

İsmail Heniyye, İsrail ordusunun çeşitli saldırılarında ailesinden birçok kişiyi kaybetti. Yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin törenine katılmak için Tahran'da bulunan Heniyye, 2024 yılında ikamet ettiği konuta düzenlenen saldırı sonucu hayatını kaybetti.

Heniyye'nin ölümü, Filistin davasının ve Hamas'ın önde gelen isimlerinden birinin kaybı olarak büyük yankı uyandırdı. Türkiye ve diğer ülkelerden tepkiler gelirken, Ortadoğu'daki gerginlik tırmanmaya devam ediyor.

Kassam Tugayları lideri Muhammed Deif kimdir, kaç yaşındaydı? Muhammed Deif'in Hamas'ta rolü neydi? Kassam Tugayları lideri Muhammed Deif kimdir, kaç yaşındaydı? Muhammed Deif'in Hamas'ta rolü neydi?


 

Editör: Murat Serdar Yıldız