Ukrayna, Belçika, Danimarka, Hollanda ve Norveç'ten F-16 savaş uçaklarını almaya hazırlanırken, Rusya tarafından ilginç bir ödül sistemi devreye sokuldu. ABD ve Avrupa ülkelerinde eğitim gören Ukraynalı pilotlardan biri, F-16 uçağını Rusya'ya teslim ederse yüklü bir servetin sahibi olacak.

1 Milyon Dolar ve Rusya Vatandaşlığı

Rusya, F-16'sını teslim etmeyi göze alan Ukraynalı pilota 1 milyon ABD Doları (86 milyon 800 bin ruble) ödül vaat etti. Ayrıca, bu pilotlar Rusya vatandaşlığına da hak kazanacak. Eğer F-16'nın kanat altında çeşitli tipte füze ve bomba bulunursa, ödül miktarı 1 milyon doların üzerine çıkacak. Moskova, bu uçakları ve mühimmatları Zafer Parkı'nda sergilemek üzere hasarsız şekilde ele geçirmek istiyor.

Lockheed Martin Uçaklarına İlgi

Rusya, Lockheed Martin üretimi Amerikan F-16 savaş uçaklarını yakından incelemek istiyor. Bu uçakların Batılı mühimmatları ile birlikte Rusya'ya teslim edilmesi, Moskova için büyük bir stratejik avantaj sağlayacak. Rus petrol şirketi Fores'in CEO'su Sergey Shmotyev, F-16 düşürmeyi başaran ilk Rus askerine 168 bin dolar ödül vereceğini duyurmuştu. Shmotyev, sonraki her F-16 için 500'er bin ruble (5 bin 600 dolar) ödül vereceğini de açıklamıştı.

Ukrayna'nın F-16 Kullanımı ve Rusya'nın Tepkisi

Ukrayna ordusu, çok yakında F-16 savaş uçaklarını kullanmaya başlayacak. Bu uçaklar, İngiltere ve Fransa'nın izni ile Storm Shadow/Scalp seyir füzelerini taşıyabilecek. Bu gelişme, Kremlin'in taktik nükleer silah tatbikatı başlatmasına neden oldu ve Rusya ile NATO arasında savaş ihtimalini artırdı. Rusya, F-16'ları Ukrayna'nın her yerinde vuracağını ve bu uçakların komşu ülkelerde konuşlanması halinde oradaki üslerin de hedef alınacağını belirtti.

Rusya'nın Askeri Ödülleri

Rusya, Ukrayna ordusunun kullandığı HIMARS bataryası, savaş uçağı ve helikopter gibi hedefleri vurmayı başaran 10 binden fazla personele ödül verdi. Ayrıca, Alman Leopard ve Amerikan ABRAMS tanklarını imha eden personele de ödüller dağıtıldı. Rusya, cephe hattında ve gerisinde imha edilen her HIMARS sistemi için askerlere 300'er bin ruble ikramiye veriyor.