Benyamin Sönmez (16 Ocak 1983, Bremen, Almanya - 1 Aralık 2011, Ankara, Türkiye), geç yaşta uluslararası üne kavuşmuş bir Türk çellisttir. "Viyolenselin Paganinisi", "Çellonun prensi", "Çellonun Sultanı" gibi isimlerle anılan Sönmez, Türk müziğinde önemli bir yere sahip olmuştur.

Aile ve İlk Yıllar

Benyamin Sönmez, 1983 yılında Almanya’nın Bremen kentinde doğdu. Babası, müzik grubu ile düğünlerde çalan bir müzisyendi ve oğluna müzik sevgisi aşılamıştı. Ailesiyle birlikte 3 yaşında Türkiye'ye döndü ve çocukluğu Konya'nın Akşehir ilçesinde geçti. Kontrbas sanatçısı Mehmet Sönmez’in kardeşi olan Benyamin Sönmez, ağabeyinin teşviki ile 13 yaşında konservatuvar sınavlarına girdi. Sınavı ikinci denemesinde kazanan Sönmez, 14 yaşında okula kabul edildi ve Nuray Eşen ile viyolonsel çalışmalarına başladı. 17 yaşında katıldığı bir ulusal yarışmada birinci oldu.

Benyamin Sönmez Kimdir 1

Eğitim ve Kariyer Başlangıcı

18 yaşında iken Stuttgart Müzik Yüksekokulu’na giderek ünlü Rus çello solisti ve pedagog Natalia Gutman’ın sınıfına kabul edildi. Ankara’daki okulunu bırakan Sönmez, eğitimine Almanya’da devam edebilmek için Kültür Bakanlığı’nın bursunu kazandı, ancak iktidar değişikliği sonucu bursu iptal edilince kendi imkânları ile Almanya’da yaşamaya devam etti. Bir sanatseverin desteğiyle Moskova’ya giderek Natalia Gutman ile çalışmalarına Çaykovski Konservatuvarı’nda devam etti. Konservatuvar yıllarında pek çok uluslararası yarışmaya katılarak ödüller kazandı. Moskova’dan sonra Almanya’ya dönüp Heinrich Schiff’le çalıştı.

Sanatsal Gelişimi ve Başarıları

Mistislav Rostropovich, David Geringas, Philippe Muller, Alexander Rudin, Stevan Popov, Frans Helmerson ve Anner Bylsma gibi sanatçıların ustalık sınıflarına katılan Benyamin Sönmez, kendini geliştirdi ve repertuvarında Şostakoviç, Şnitke, Prokofyev, Debussy, Poulenc, Rahmaninov, Britten, Kodaly, Cassado gibi modern dönem bestecilere ağırlık verdi. Kurucusu olduğu Camerata Barocco topluluğu ile konserler veren Sönmez, piyanist Oxana Yablonskaya ile resitaller vermiş ve pek çok ulusal orkestra ile birlikte solist olarak çalmıştır.

Ani Ölüm ve Anısı

Hava Saldırısı Çekim Mekanlaıı, nerede çekildi konusu ne,  oyuncu kadrosu,film nasıl bitiyor? Hava Saldırısı Çekim Mekanlaıı, nerede çekildi konusu ne, oyuncu kadrosu,film nasıl bitiyor?

Sanatçı, 30 Kasım 2011 tarihinde Ankara'da kaldığı evde kalp krizi geçirerek 28 yaşında hayatını kaybetti. Cenazesi, Muğla'nın Fethiye ilçesinde defnedildi. Anısını yaşatmak için bir ulusal çello yarışması düzenlenmiştir.

Editör: Zeliha YAKUT