Rüzgara Bırak Filmi Konusu Ne Oyuncuları Kim Nerede Çekiliyor Ne Zaman Vizyona Girecek? Rüzgara Bırak Filmi Konusu Ne Oyuncuları Kim Nerede Çekiliyor Ne Zaman Vizyona Girecek?

Hacı Şakir sabununun ardındaki sahibi ve bu meşhur sabunun hikayesi, kullanıcıların ilgisini çekmeye devam ediyor. Bu klasik Türk sabununun nasıl ortaya çıktığını ve arkasındaki kişiyi öğrenmek isteyenler, meraklarını giderecek bilgilere ulaşmak istiyor. İşte Hacı Şakir'in hikayesi ve sahibi hakkında detaylar...

Hacı Şakir'in Sahibi Kimdir?

Hacı Şakir, bugün Amerikan şirketi Colgate-Palmolive'in bir ürünü olarak varlığını sürdürüyor. Yüzyıllık bir geçmişe sahip olan ve Türkiye’nin en eski sabun üreticisi unvanını taşıyan Hacı Şakir, ABD’li temizlik devi Colgate-Palmolive’in bünyesine katıldı. Hacı Şakir’in Özsüer Ailesi’ne ait olan yüzde 50 hissesi 1999 yılında, şirketin kalan yüzde 50’sini zaten elinde bulunduran Colgate-Palmolive şirketine devredildi.

Hacı Şakir Sabununun Hikayesi

Kırım’ın Kazan şehrinde Hacı Şakir Bey tarafından 1889 yılında kurulan Hacı Şakir markası, 1915 yılında sabun imalathanesini İstanbul’a taşıdı. Kurtuluş Savaşı sırasında da üretimine devam eden şirket, 1927 yılında "Sabuncuzade Şakir ve Mahdumu" adıyla ve 91 sicil numarasıyla Atatürk tarafından resmen onaylandı.

98 yıl boyunca Sabuncuoğlu ailesinin yönetiminde kalan şirket, 1987 yılında yüzde 75 hissesi Özsüer ailesine, 1990 yılında ise yüzde 25’lik geri kalan hissesi de yine Özsüer ailesine satılarak tamamen onların kontrolüne geçti. 1991 yılında ise Amerikalı Colgate-Palmolive, şirketin yüzde 50 hissesini satın aldı.

Sabunun Kökenleri ve Aile Geçmişi

Hem ambalajı hem de amblemi ile pazarlama sektöründe kendine yer bulmuş olan bu marka, yüz yılı aşkın bir geçmişe sahiptir. Hacı Şakir, Hacı Ali Bey'in oğludur. Hacı Ali Bey, 19. yüzyılın ortalarında Kırım'da sabun ve mum üreten bir Kazan Tatarı müteşebbisiydi. İlk sabun üretimi 1889 yılına kadar uzanır. Hacı Şakir, daha sonra Sabuncuoğlu soyadını alır.

Kuzey Karadeniz'in Rus egemenliğine girmesi ve Volga Nehri'nden kaynaklanan doğal sebepler nedeniyle Hacı Şakir ve ailesi 1915 yılında Türkiye'ye göç eder. Hacı Ali Bey, Laleli Atpazarı'ndaki evinin altında sabun ve mum üretimine devam eder. Hacı Ali Bey'den sonra oğlu ve torunları dört kuşak boyunca şirketi yönetir. Şirket 1987'de Maya Grubu'na, daha sonra ise Colgate'e satılmıştır.

Tarihi Önemi ve Ticari Başarılar

Türkiye Cumhuriyeti'nin 91 numaralı Ticaret Sicili'ne sahip olan Sabuncuzade M. Şakir ve Mahdumu Müessesatı Ticari ve Sınai Türk Anonim Şirketi, bizzat Atatürk'ün imzasıyla 1925'te tescil edilmiştir. Ünvanında "Türkiye Anonim Şirketi" ifadesini taşıyan bu şirket, bu onuru yıllarca gururla taşımıştır. Hacı Şakir, İstanbul Ticaret Odası'nın 9., İstanbul Sanayi Odası'nın ise ilk şirketi olmuştur. Ayrıca, Hacı Şakir Sabuncuzade, İzmir İktisat Kongresi'ne katılmıştır.

Editör: Zeliha YAKUT