Kuzeybatı Pasifik'te yer alan Japonya'ya ait Minami-Torişima adası açıklarında yapılan tarihi keşif, dünyada ender bulunan nadir toprak metallerinin keşfedilmesine imkan tanıdı. Japonya merkezli "Nippon Vakfı" ve Tokyo Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda, deniz tabanında 200 milyon tonu aşkın manganez nodülü tespit edildi.

Ekonomik Önem ve Potansiyel

Deniz tabanında bulunan yoğun manganez nodülleri, Japonya'nın 75 yıllık enerji ihtiyacını karşılamak için kritik bir kaynak olarak değerlendiriliyor. Tokyo Üniversitesi uzmanları, keşfedilen alanın 610 bin ton kobalt içerdiğini ve bu kaynağın Japonya'nın stratejik metaller ihtiyacını karşılamaya yeteceğini belirtiyor.

Son Dakika Haberi Havaalanın Çatısı Çöktü Ölü Ve Yaralılar Var Son Dakika Haberi Havaalanın Çatısı Çöktü Ölü Ve Yaralılar Var

Teknoloji ve Gelecek Projeksiyonu

Keşif ekibinin liderlerinden Prof. Kato Yasuhiro, yapılan açıklamada, sürdürülebilir bir çerçeve içinde yılda 3 milyon ton nodül çıkarma hedeflerinin olduğunu vurguladı. Bu adım, deniz ekosistemi üzerinde minimal etki bırakarak, endüstriyel kullanım için nodüllerin ticarileştirilmesini amaçlıyor.

Minami-Torişima ve Gelecek Beklentileri

Minami-Torişima adası, sivil nüfusun bulunmadığı ve sadece Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri'nin konuşlandığı stratejik bir nokta olarak öne çıkıyor. Yaklaşık 430 bin kilometrekarelik münhasır ekonomik bölgede bulunan nadir toprak metalleri, Japonya'nın yüksek teknoloji ürünlerindeki bağımlılığını azaltacak potansiyele sahip.

Editör: Zeliha YAKUT