Empati ve insani değerler, modern dünyada hızla kaybolan hazineler haline gelmiştir. Güven, saygı ve sevgi yerini sahte rollere ve yüzeysel ilişkilere bırakıyor. Bu dönüşüm, bireylerin içsel zenginliğini ve derinliğini yitiriyor. Kadife gibi yumuşak ve empati dolu insanlarla anlamlı ilişkiler kurmak, günümüzün en büyük ihtiyaçlarından biridir.

Çiçeklerle konuşan kadınlara ya da yağmurda ıslanmayı seven insanların cesaretine hep hayran kalmışımdır. Her şeye güzel tarafından bakabilmek, genelde empati kurmaktan geçer. Kadife gibi bir tabir vardır ya, işte öyle insanlar azaldı. Bir yerde oturup kalkmasını bilen, konuştuğu kelimelere dikkat eden kaç kişi kaldı etrafımızda? Saymaya kalksak avuç içi kadar çıkar belki de daha az.

Sahte Dünyanın Gerçekleri

Her şey sahte, herkes çok değişti. Yüzlerle birlikte roller de öyle. Ucuz insanların basit kuralları vardı; derin anlamları olan insanlarınsa ucuz ihtiyaçları akıllarda kaldı hep. Saygının bittiği yerde sevgisizlik başladı ve güvensizlik en büyük rolü çaldı hayatımızdan. Biz de bu oyunun bir parçası olduk. Kaç cümleyi kırdık, kaç kelimeyi ihlal ettik saymadık bile. Kimleri inciterek üst raflara reçel kavanozları dizdik. Kaç omza basarak en üste çıkmaya çalıştık, en alttan sevgilerle.

Rol ve Algı Değişimi

"Kol kırıldı, yen içinde kaldı" bazılarına göre. Bazıları da hala en kötüyken en iyi başrolde oynadı. Oyun güzel, sahne güzel, alkış çok. En argo konuşma şekline sahip olan kişiyi en cüretkar yaptık. Lafı alttan alanları güçsüz, saygısız olanları açık sözlü ilan ettik. Yalancıları en güvenilir hale getirdik. Düşüncesinde hiçbir art niyet olmayan insanlara salak muamelesi yapanlar, kendi şeytanlıklarını da ilan etmiş oldular istisnasız.

Empati ve insani değerler modern dünyanın hızla kaybolan hazineleridir. İnsanlar arasındaki güven, saygı ve sevgi, yerini sahte rollere ve yüzeysel ilişkilere bırakmış durumda. Bu dönüşüm, bireylerin içsel dünyalarındaki zenginliği ve derinliği kaybetmesine yol açıyor.

Gerçekten kadife gibi yumuşak, empati dolu insanları tekrar bulmak ve onlarla anlamlı ilişkiler kurmak, modern dünyanın en büyük ihtiyaçlarından biridir.

Kaynak:Özge ÖZGEN