Bolivya’da bir grup asker tarafından düzenlenen darbe girişimi, halkın müdahalesiyle başarısızlığa uğradı. Bolivya Devlet Başkanı Luis Alberto Arce Catacora, halkın demokrasiyi savunmak için sokaklara çıkmasını övgüyle karşıladı. Darbe girişimini organize eden General Juan Jose Zuniga gözaltına alındı. Peki Bolivya'da darbe yapan General Juan Jose Zuniga kimdir? İşte detaylar...

Darbe Girişiminin Gelişimi

Olay, zırhlı araçlarla La Paz kentinin devlet binalarının bulunduğu Plaza Murillo meydanında toplanan askerlerin darbe girişimiyle başladı. Başkan Arce’nin halkı sokaklara çağırmasının ardından vatandaşlar, darbecilerin kontrolündeki tank ve zırhlı araçların başkanlık sarayını kuşatmasını engelledi. Halkın bu cesur müdahalesi, darbe girişimini başarısızlığa uğrattı.

Devlet Başkanı Arce'nin Açıklaması

Bolivya medyası, darbe girişimini planlayan General Zuniga’nın polis tarafından gözaltına alındığını bildirdi. Devlet Başkanı Arce, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bolivya demokrasisinin uluslararası imajına zarar veren ve ülkemizin ileriye gitmesi gereken bir dönemde gereksiz bir belirsizlik yaratan bu darbe girişimini kınamak üzere sokaklara çıkan ve çeşitli medya kanalları aracılığıyla tepkilerini dile getiren toplumsal örgütlerimize ve tüm Bolivya halkına en içten teşekkürlerimizi sunuyoruz. Demokrasi her zaman galip gelecektir. Bolivya halkına çok teşekkür ederiz” dedi.

General Juan Jose Zuniga Kimdir?

Juan José Zúñiga Macías (d. Uncía, Bolivya), Kasım 2022’den Haziran 2024’e kadar Bolivya Ordusu’nun genel komutanı olarak görev yapan eski bir Bolivyalı askerdir. 2024’teki darbe girişiminin başlıca lideri olduğu bildirilmektedir.

Zuniga'nın Askeri Kariyeri ve Suçlamalar

Zúñiga, Potosí departmanının Rafael Bustillo eyaletindeki Uncía belediyesinde doğmuştur. 2012 ve 2013 yılları arasında REIM-23 Max Toledo alayında albay olarak görev yapmıştır. Bu dönemde Renta Dignidad ve Juancito Pinto için ayrılan 2,7 milyon Bs.’lik fonun kötüye kullanımıyla suçlanmış ve yedi gün hapis cezası almıştır.

General Zuniga'nın Görevleri ve İddialar

Zúñiga, Genelkurmay Başkanı ve tugay generali olarak görev yaptıktan sonra, 1 Kasım 2022’de Başkan Luis Arce tarafından Bolivya Ordusu’nun genel komutanı olarak atanmıştır. Ocak 2024’te görev süresi uzatılmıştır. 25 Haziran 2024’te eski Başkan Evo Morales’e yönelik tehditleri nedeniyle görevden alınmıştır. Bu tehditlerinde Morales’i “hain” olarak nitelendirmiş, mevcut hükümete karşı bir devrim planladığını ve Bolivya Anayasası’nın Morales’in tekrar iktidara gelmesini engelleyeceğini iddia etmiştir.

Eski Mossad Başkanı Yossi Kohen görevi, kaç yaşında ve kimdir? Eski Mossad Başkanı Yossi Kohen görevi, kaç yaşında ve kimdir?

Darbe Girişimi ve Gözaltı

Darbe girişimi sırasında, General Zuniga’nın öncülüğünde askerler, La Paz’daki devlet binalarını kuşatma girişiminde bulundu. Ancak, halkın güçlü direnişi ve Başkan Arce’nin çağrısıyla meydanlara çıkan vatandaşlar, darbecilerin planlarını bozdu. General Zuniga, polis tarafından gözaltına alındı ve soruşturma başlatıldı.

Editör: Zeliha YAKUT