Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, Avrupa ve dünya genelinde büyük bir değişime neden oldu. ABD, Ukrayna'ya milyarlarca dolarlık silah ve mühimmat desteği sağlarken, Baltık ülkeleri de NATO'ya katılma çabalarını hızlandırdı. Türkiye'nin onayıyla önce Finlandiya, ardından İsveç NATO'ya katıldı. Böylece, Rusya'nın Avrupa'daki hareket alanı daralırken, Rusya-NATO sınırı neredeyse 2 bin kilometreye yaklaştı.
Avrupa Savaşa Hazırlanıyor
İki buçuk yıldır devam eden savaş nedeniyle Almanya da dahil olmak üzere birçok Avrupa ülkesi silahlanmasını artırdı. İngiltere, orduya yaklaşık 700 milyar dolarlık bir bütçe ayırırken, zorunlu askerliği geri getirme kararı aldı. Fransa lideri Emmanuel Macron, NATO'nun Ukrayna'ya asker göndermesi gerektiğini savundu. Ancak, ABD, Almanya ve İngiltere gibi NATO ülkeleri bu fikri desteklemediklerini belirtti. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'ın "zafere giden yolun" askeri yardım sağlamaktan geçtiğine inandığı belirtildi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz da hiçbir NATO üyesi devletin Ukrayna'ya asker göndermeyeceği konusunda mutabık olduklarını yineledi.
Rusya'ya Karşı Özel Savunma Hattı
Polonya, Estonya, Letonya ve Litvanya, AB'ye Moskova'nın askeri tehditlerine karşı Avrupa Birliği'nin Rusya ve Beyaz Rusya sınırı boyunca bir savunma hattı inşa etmesi çağrısında bulundu. Bu dört ülke, Avrupa Birliği'ne gönderdikleri mektupta, "AB'nin Rusya ve Beyaz Rusya ile olan dış sınırı boyunca bir savunma altyapısı sisteminin oluşturulması, AB'yi askeri ve hibrit tehditlerden korumaya yönelik akut ve acil ihtiyacı karşılayacaktır." ifadesine yer verdi. Savunma hattının NATO'nun askeri ihtiyaçları ile koordineli olarak inşa edilebileceği de belirtilen mektupta, 700 kilometrelik savunma hattının maliyetinin yaklaşık 2.5 milyar dolar olacağı öngörülüyor.