LGS Puan Hesaplama Nasıl Yapılır?

2 Haziran 2024 Pazar günü gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sınavı'nın (LGS) ardından adaylar puanlarını hesaplamaya başladılar. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 28 Haziran'da açıklanacak olan sınav sonuçları, lise tercihlerini belirlemede önemli rol oynayacak. Peki, LGS puanı nasıl hesaplanır?

Adım 1: Doğru ve Yanlış Cevap Sayılarını Belirleyin

Sınavdan çıkan adaylar, Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Tarih, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Yabancı Dil testlerinde aldıkları doğru ve yanlış cevap sayılarını belirlemelidirler.

Sayısal Alan: 40 soru
Sözel Alan: 50 soru

Adım 2: Ham Puanı Hesaplayın

Her bir test için doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte birini çıkararak ham puanı bulabilirsiniz.

Ham Puan Formülü

Doğru Cevap Sayısı - (Yanlış Cevap Sayısı x 1/3) = Ham Puan

Adım 3: Test Ortalamalarını ve Standart Sapmalarını Hesaplayın

MEB, her testin ortalamasını ve standart sapmasını sınava giren tüm öğrencilerin ham puanları üzerinden hesaplayacaktır.

Adım 4: Standart Puanları Hesaplayın

Her bir test için standart puan (SP), o testin ortalaması ve standart sapması kullanılarak tüm öğrencilerin ham puanlarının ortalamasını 50'ye, standart sapmasını ise 10'a getiren bir dönüştürme işlemi ile elde edilir.

Standart Puan Formülü

SP = (Ham Puan - Test Ortalaması) / (Test Standart Sapması) x 10 + 50

Adım 5: Toplam Puanı Hesaplayın

Standart puanlar kullanılarak her alan için (Sözel ve Sayısal) ayrı ayrı puanlar hesaplanır. Ardından bu alan puanlarının ortalaması alınarak toplam puan elde edilir.

BESYO tercih tarihi son dakika! 2024-25 ÖSYM BESYO tercihleri başladı mı, ne zaman başlayacak? Tercih kılavuzu ne zaman yayımlanacak? BESYO tercih tarihi son dakika! 2024-25 ÖSYM BESYO tercihleri başladı mı, ne zaman başlayacak? Tercih kılavuzu ne zaman yayımlanacak?

Toplam Puan Formülü

Toplam Puan = (Sözel Alan Puanı + Sayısal Alan Puanı) / 2

LGS Puan Hesaplama Ekranı

MEB, sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte adayların puanlarını sorgulayabilecekleri bir LGS puan hesaplama ekranı sunacaktır. Bu ekranda adaylar, T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile giriş yaparak sınav sonuçlarını ve puanlarını görebileceklerdir.

Editör: Murat Serdar Yıldız