FED Faiz Kararı 2024 Eylül Ayında Ne Zaman Açıklanacak? Amerikan Merkez Bankası’nın Kararı Altın Fiyatlarına Nasıl Yansıyacak? FED Faiz Kararı 2024 Eylül Ayında Ne Zaman Açıklanacak? Amerikan Merkez Bankası’nın Kararı Altın Fiyatlarına Nasıl Yansıyacak?

Hükümetin yeni vergi paketi taslağından, dev şirketlere ek kurumlar vergisi çıktı. Bu kapsamda, Kamu Özel Sektör İş Birliği (KÖİ) ve Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle hayata geçirilen projeleri yöneten Türkiye'nin önde gelen şirketlerinden alınacak kurumlar vergisi artırılıyor.

Vergi Oranlarında Artış

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, daha önce kurumlar vergisi oranlarının artırılacağına dair sinyaller vermişti. Bayram tatili sonrası Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne getirilmesi planlanan vergi paketi taslağında, Osmangazi Köprüsü, Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Çanakkale Köprüsü, Ankara Garı, havalimanları, şehir hastaneleri ve birçok otoyol gibi projeleri yöneten şirketler için kurumlar vergisi oranı yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkarılıyor. Bu oran, bankalarla eşitlenecek.

Yıllık 5 Milyar TL Ek Vergi Geliri

Yeni düzenlemenin Meclis'ten geçip Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanmasının ardından, şirketler yüzde 5 artırılan yeni kurumlar vergisini 1 Ocak 2025'ten itibaren ödemeye başlayacak. Yapılması planlanan artışla, devletin yıllık yaklaşık 5 milyar TL ek gelir elde etmesi bekleniyor. YİD ve KÖİ projelerinin 30-40 yıllık uzun vadeli sözleşmelerle hazırlandığı göz önüne alındığında, bu artış devletin kasasına ciddi oranda ek vergi geliri sağlayacak.

Uzun Vadeli Etkiler

KÖİ ve YİD projeleri kapsamında yapılan bu vergi artışı, uzun vadeli projelerin finansal yapılarını da etkileyecek. Şirketlerin bu yeni vergi oranlarına adapte olmaları ve mali planlamalarını yeniden gözden geçirmeleri gerekecek.

Editör: Zeliha YAKUT