Batman’daki Mava Dağı'nda gerçekleştirilen operasyonda öldürülen iki teröristin kimlikleri ve suç geçmişleri netleşti. Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yürütülen operasyonda, Sultan Dağ ile Zeynep Nibat'ın, Astsubay Esma Çevik’in de aralarında bulunduğu birçok askerin şehit edildiği saldırıların failleri oldukları ortaya çıktı.

Operasyon Nasıl Gerçekleşti?

Operasyon, Batman'ın Gercüş ve Hasankeyf ilçeleri sınırındaki Mava-Karakaş Dağı'nda, Bozdoğan 45 harekâtı olarak adlandırılan geniş çaplı bir askeri müdahale ile yapıldı. Jandarma Özel Harekât (JÖH) ve Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK) timlerinin katıldığı operasyona, havadan Atak helikopterleri ve Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) destek verdi. Ormanlık bir bölgede yeraltına kazılmış bir sığınakta gizlendikleri belirlenen iki kadın teröristle sıcak temas sağlandı ve teröristler etkisiz hale getirildi.

Esmaçevikşehit212112

Hangi Suçlardan Aranıyorlardı?

Kimlikleri tespit edilen Sultan Dağ (kod adı: Beritan Amara) ve Zeynep Nibat (kod adı: Zeynep Cudi), uzun yıllardır Şırnak, Mardin ve Batman kırsalında terör faaliyetlerinde bulunuyorlardı. Şırnak’ın Gabar, Cudi Dağları, ve Cehennem Deresi bölgelerinde birçok kanlı saldırıya karıştıkları, özellikle son yıllarda Batman-Bitlis kırsalını kapsayan sözde Garzan eyaleti YJA-Star kadın yapılanmasının üst düzey yöneticileri oldukları belirlendi.

İki teröristin 9 Aralık 2019'da Şırnak’ın İdil ilçesinde düzenlenen ve Astsubay Esma Çevik ile Uzman Çavuş Kemal Sayar'ın şehit edildiği saldırının doğrudan failleri olduğu tespit edildi. Olayda yerleştirilen uzaktan kumandalı el yapımı bombanın imhası sırasında ikinci bir bombanın patlaması sonucu 9 asker de yaralanmıştı.

Sultandağteröristttt

6 Askerin Şehit Edilmesinden Sorumlu Oldukları Belirlendi

Sultan Dağ ve Zeynep Nibat'ın, birçok silahlı ve bombalı saldırıda yer aldıkları ve bu eylemlerde 6 güvenlik görevlisinin şehit edilmesi, 19 güvenlik görevlisinin yaralanmasından sorumlu oldukları belirlendi. Şırnak, Mardin ve Batman Başsavcılıklarınca haklarında "Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak" ve "Kamu görevlisini öldürmek" suçlarından tutuklamaya yönelik yakalama kararları bulunuyordu.

Hangi Saldırılarda Bulundular?
İki teröristin katıldıkları saldırılar arasında:

29 Şubat 2016: Şırnak'ın İdil ilçesi Cehennem Deresi’nde el yapımı patlayıcıyla 5 askerin yaralanması.
7 Kasım 2016: Şırnak’ın Bestler-Dereler bölgesinde 1 askerin şehit edilmesi.
19 Haziran 2018: Şırnak’ın Gabar Dağı'nda uzaktan kumandalı bombanın patlatılması sonucu 1 askerin şehit edilmesi, 2 askerin yaralanması.
23 Ekim 2018: Mardin’in Dargeçit ilçesi kırsalında çıkan çatışmada 1 askerin şehit edilmesi, 1 askerin yaralanması.
9 Aralık 2019: Şırnak’ın İdil ilçesi kırsalında uzaktan kumandalı mayının patlatılması sonucu 2 askerin şehit edilmesi, 9 askerin yaralanması.
16 Haziran 2019: Şırnak’ın İdil ilçesinde 1 askerin şehit edilmesi, 1 askerin yaralanması.
27 Nisan 2020: Şırnak’ta askeri araca saldırı sonucu 1 askerin yaralanması.