Cumhurbaşkanı Kararı ile Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemeye göre, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında yükseköğretim kurumlarında öğrencilerden alınacak ücretler ve sağlanacak muafiyetler belirlendi. Karar, devlet üniversitelerinde eğitim gören öğrencilerin katkı payları ve öğrenim ücretlerinde önemli değişiklikler içermekte.

KPSS ÖN LİSANS SINAV YERLERİ TEMMUZ 2024 / KPSS Ön Lisans sınavı ne zaman? KPSS ön lisans geri sayım başladı KPSS ÖN LİSANS SINAV YERLERİ TEMMUZ 2024 / KPSS Ön Lisans sınavı ne zaman? KPSS ön lisans geri sayım başladı

Devlet Üniversitelerinde Ücretler Ne Kadar Oldu?

Yeni düzenlemeye göre, devlet üniversitelerinde birinci öğretim ve açık öğretim programlarına devam eden veya yeni kayıt yaptıran öğrencilerden program süresini aşmayanlar için öğrenci katkı payı alınmayacak. Bu öğrencilerin katkı payları devlet tarafından karşılanacak ve 2024-2025 eğitim yılı için yüzde 40 artışla ödenecek.

Özel Durumlar ve Muafiyetler

Terörle Mücadele Kanunu ve ilgili mevzuat kapsamında hayatını kaybedenlerin yakınları, maluller ve gaziler ile şeref aylığı alanların eş ve çocuklarından öğrenci katkı payı ve öğrenim ücreti alınmayacak. Ayrıca, engelli olduğunu belgeleyen öğrencilere engellilik oranına göre indirim uygulanacak ve belgelerini sonradan sunanlara geri ödeme yapılacak.

Yurt Dışından Öğrenci Kabulü ve Ücretlendirme

Yurt dışından kabul edilen öğrenciler için öğrenim ücretleri belirlendi. Öğrenci cari hizmet maliyetinin en az 2 katı olacak şekilde belirlenen ücretler, mütekabiliyet esası çerçevesinde düzenlendi. Ayrıca, Türkiye'de ikamet izni almış olan yabancı uyruklu öğrenciler ve aynı aileden birden fazla öğrenci için indirim politikaları da kararda yer aldı.

Öğrenci Hizmetleri ve Ücretlerin Kullanımı

İkinci öğretimde alınacak öğrenim ücretlerinin yüzde 10'u, öğrenci hizmetlerinde kullanılacak. Kalan kısım ise üniversite bütçesine dahil edilerek Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenen esaslar doğrultusunda kullanılacak.

Geçici Maddeler ve İstisnalar

Olağanüstü hal ilan edilen illerde ikamet eden ve devlet üniversitelerinde örgün öğretim programlarına devam eden öğrenciler ile Filistin'in Gazze şehrinde ikamet eden öğrencilere özel muafiyetler tanındı. Bu öğrencilerin 2024-2025 akademik yılı için ödemeleri gereken ücretler devlet tarafından karşılanacak.

Editör: Havva Andırır