Sivas'ın Yıldız Beldesi'nde Yeniden Refah Partisi Belediye Başkanı ve Meclis Üyeleri Neden İstifa Etti? Sivas'ın Yıldız Beldesi'nde Yeniden Refah Partisi Belediye Başkanı ve Meclis Üyeleri Neden İstifa Etti?

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın avukatları, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) bugün Resmi Gazete’de yayımlanan kararının ardından tahliye başvurusu yaptı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapılan başvuruda, Atalay’ın Marmara (Silivri) Cezaevinde bulunduğu belirtilirken, AYM’nin 22 Şubat 2024 tarihli kararı ile Atalay’ın TBMM tarafından milletvekilliğinin düşürülmesinin “yok hükmünde” olduğunun tespit edildiği ifade edildi.

Anayasa Mahkemesi’nin Kararının İçeriği Ne?

Başvuruda, AYM’nin verdiği ihlal kararının uygulanmaması nedeniyle Atalay’ın bireysel başvuru hakkının, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği belirtilmiştir. AYM, kararında tespit ettiği hak ihlallerinin ortadan kaldırılması için kararın bir örneğinin İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine karar vermiştir. Bu çerçevede, mahkemenin Atalay’ın yeniden yargılanmasına başlaması, mahkumiyet hükmünün infazının durdurulması, ceza infaz kurumundan tahliyesinin sağlanması ve yeni yargılamada durma kararı verilmesi gerektiği vurgulandı.

Hukuki Durumun Değerlendirilmesi Ne Yönde?

Dilekçede, Anayasa Mahkemesi’nin 25 Ekim 2023 tarihinde verdiği hak ihlali kararından sonra Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay ile ilgili kesinleşen bir hüküm bulunmadığı belirtilmiştir. Ayrıca, AYM tarafından Anayasa’yı ihlal ettiği tespit edilen bir yargısal kararın, mahkemeler dahil hiçbir kamu otoritesi tarafından esas alınamayacağı, Anayasa’ya aykırılığı sabit olan bir karara hukuken geçerlilik tanınamayacağı ifade edilmiştir.

Talepler Neler?

Dilekçede yer alan talepler şunlardır:

Anayasa Mahkemesi tarafından tespit edilen hak ihlallerinin ortadan kaldırılması amacıyla, Atalay’ın yeniden yargılanmaya başlanması,
Mahkumiyet hükmünün infazının durdurulması,
25 Nisan 2022 tarihinden beri ceza infaz kurumunda bulunan Atalay’ın tahliye edilmesi,
Yeniden yapılacak yargılamada durma kararı verilmesi,
Anayasa Mahkemesi kararları gözetilerek İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin ihlali gidermesi.

Başvurunun ardından, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin ne yönde bir karar vereceği merakla bekleniyor. Bu gelişme, Can Atalay’ın hukuki durumunun netleşmesi açısından önemli bir aşamayı işaret ediyor.

Editör: Havva Andırır