Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bazı özel okulların öğrenci velilerinden kitap, kırtasiye ve diğer öğretim materyalleri için kanuna aykırı şekilde yüksek fiyatlar talep ettiği yönündeki şikayetleri değerlendirmeye aldı. Bakanlık, fahiş fiyat uygulamalarını önlemek amacıyla kapsamlı bir inceleme başlattı.

MEB Hangi Önlemleri Alacak?

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Fethullah Güner imzasıyla gönderilen yazıda, 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun hükümlerine dikkat çekildi. Bu kanuna göre, özel öğretim kurumlarının sadece kazanç sağlamak amacıyla faaliyet göstermesi yasaktır. Kanun, bu tür kurumların Türk milli eğitiminin amaçları doğrultusunda eğitim kalitesini artırmak ve gelişmeleri destekleyecek yatırımlar yapmasını öngörür.

Yazıda, özel okulların öğrenci ve kursiyer ücretlerini, veli veya kursiyerlerle yapılan sözleşmelere göre belirlemeleri gerektiği belirtilmiş olup, ücret artışlarının ise belirli sınırlar içinde olması gerektiği ifade edilmiştir. Özellikle, bir önceki eğitim öğretim yılında ilan edilen ücretlerin referans alınarak en fazla [(bir önceki yılın ortalama Yurt içi ÜFE + bir önceki yılın ortalama TÜFE)/2] + %5 oranında artış yapılabileceği vurgulanmıştır.

Fahiş Fiyatlar ve Yasal Çerçeve

Bakanlık yazısında, özel okulların sadece kar amaçlı hareket etmemesi gerektiği, eğitim ve öğretim sürecinin doğal unsurları arasında yer alan kitap ve kırtasiye ürünlerinde de fahiş fiyat artışlarına izin verilemeyeceği belirtilmiştir. Bu çerçevede, Bakanlık tarafından kanuna aykırı hareket eden kurumlar hakkında Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun 7. maddesi doğrultusunda denetimler yapılacaktır.

KPSS DHBT 2024 Sınav Giriş Belgesi Yayınlandı mı? Sınav Tarihi, Saat Kaçta ve Sonuçlar Ne Zaman Açıklanacak? Din Hizmetleri Alan Bilgisi Sınavına İlişkin Tüm Detaylar KPSS DHBT 2024 Sınav Giriş Belgesi Yayınlandı mı? Sınav Tarihi, Saat Kaçta ve Sonuçlar Ne Zaman Açıklanacak? Din Hizmetleri Alan Bilgisi Sınavına İlişkin Tüm Detaylar

Uygulamanın Yaygınlaştırılması

MEB, özel okulların fiyat politikalarını belirlerken Bakanlıkça koyulan kurallara uymalarını ve mevzuata uygun fiyatlandırma yapmalarını talep etmektedir. Bakanlık, 81 il genelinde bulunan özel okullara bu durumun ivedilikle duyurulmasını, belirlenen kurallara uyulmasını ve mevzuata uygun hareket etmeyen kurumlarla ilgili inceleme yapılmasını istemektedir.

Editör: Havva Andırır