İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'ın mali yapısına yönelik düzenlenen operasyonda, örgütün kirli para trafiğini yöneten bazı döviz şirketleri ve dış ticaret firmalarının sahiplerinin de aralarında bulunduğu 11 şüpheli yakalandı. Polis ekipleri, çok sayıda firmanın faaliyetlerini ve mal varlıklarını dondurdu.
Kripto Paralar ve Para Ağı İncelendi
İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube ve Terörle Mücadele Müdürlüğü (TEM) ekipleri, DEAŞ'a mali destek sağlayan şirketleri ve bu firmaların sahiplerini yakın takibe aldı. Örgütün kripto paraları kullanarak Türkiye derinliğindeki para ağını mercek altına alan polis ekipleri, İstanbul'da faaliyet gösteren bazı döviz bürolarını, dış ticaret firmalarını ve uluslararası nakliyat şirketlerinin sahiplerini tespit etti. Örgüte yüklü miktarda para aktardıkları anlaşılan kişi ve kurumlara yönelik yapılan tespitlerin ardından önceki gün operasyon başlatıldı.
Yüklü Miktarda Para ve Değerli Maden Ele Geçirildi
Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Çatalca, Fatih, Zeytinburnu ve Şişli'de gerçekleştirilen operasyonlarda, Türk vatandaşlığı elde eden Suriye uyruklu döviz şirketi sahipleri ve ortaklarının da aralarında bulunduğu 11 şüpheli yakalandı. Şüphelilerin ikamet ve şirketlerinde yapılan aramalarda, çok sayıda dijital materyal, 4 tabanca, çok sayıda şarjör ve mermi, 13 kripto para soğuk cüzdanı, 100 gram altın, 130 kilo gümüş, 89 bin 830 lira, 13 bin euro, 17 bin 907 dolar, 7 bin 805 Suudi riyali, 770 BAE dirhemi ve 2 milyon 380 bin Özbekistan somu ele geçirildi. Vergi müfettişleri tarafından yapılan incelemeler sonucunda, vergi usul kanununa istinaden 3 şirkete 760 bin lira para cezası kesildi.
Şirketlerin Mal Varlıkları Donduruldu
Savcılık kararıyla ‘terörün finansmanı' kapsamında yapılan soruşturmada, şirketler arasında toplanan paranın yurt dışına 'Hawala' yöntemiyle transfer edildiği ve dağıtım işleminin bu şirketlerin belirlediği kişiler üzerinden sağlandığı ortaya çıktı. Tespit edilen şüphelilerce sahibi veya ortakları oldukları şirketler aracılığıyla DEAŞ üyelerine 'Hawala' sistemi ile transfer edilen paranın miktarının çok büyük olduğu ifade edildi. Savcılık kararıyla, “E Nakliyat Ltd. Şti.” ve “G.. İthalat ve İhracat A.Ş.” adlı 2 şirketin tüm mal varlıklarının dondurulduğu belirtildi.
Şirketler ve Döviz Büroları İşin İçinde
Örgüt üyelerinin dikkati çekmeyecek bölgelerde faaliyet gösteren söz konusu şirketlerin yöneticisi ve sahiplerinin doğrudan ya da dolaylı olarak örgütün yöneticileriyle temas kurduğu belirlendi. Ticari faaliyet adı altında döviz bürosu, ithalat/ihracat şirketi, nakliyat şirketlerinde toplanan paranın, Suriye'deki DEAŞ kamplarına aktarıldığı anlaşıldı. Şüphelilerin kendi aralarındaki kişilerle şifreli mesajlarla yazıştıkları tespit edildi. Gözaltına alınan 11 şüphelinin emniyetteki işlemleri devam ediyor.