Osmaniye’nin en eski mahallelerinden olan Gebeli Mahallesi'nde bulunan 259 yıllık çınar ağacı, yaz aylarında doğal klima etkisi yaratarak mahalle sakinlerinin serinlemesini sağlıyor.

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde Çıkan Orman Yangını Ekiplerin Hızlı Müdahalesi ile Söndürüldü Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde Çıkan Orman Yangını Ekiplerin Hızlı Müdahalesi ile Söndürüldü

Çınar Ağacının Tarihi Nedir?

Gebeli Mahallesi'nde bulunan bu çınar ağacı, 2020 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından tescillenerek anıt ağaç olarak koruma altına alındı. Mahalle sakinlerinden Hasan Kaytan'ın verdiği bilgilere göre, çınar ağacı, dedelerinin dedesi tarafından köy meydanında hayvan bağlamak için dikilmiş. İlk dikilen iki ağaçtan biri ışkınlanarak bu devasa çınar ağacına dönüşmüş.

Osmaniyeçınar5454

Anıt Çınar Ağacının Mahalle İçin Önemi Nedir?

Mahalle sakinlerinin günlük hayatında önemli bir yer tutan bu çınar ağacı, özellikle sıcak yaz günlerinde serinlemek için doğal bir sığınak görevi görüyor. Sıcaklıkların 40 derecenin üzerine çıktığı günlerde mahalleli, ağacın gölgesinde oturup serinliyor. Hasan Dincel, çınarın sağladığı serinlik hakkında, "Şehir merkezine göre bulunduğumuz nokta hava sıcaklığı yüzde 50 farklıdır. Bu konuda rahatız, ben 68 yaşındayım. Aşağı yukarı 53 yıldır bu çınarın altında rahatça serinliyoruz" şeklinde konuştu.

Editör: Murat Serdar Yıldız