Türk tiyatro ve sinema dünyasının usta ismi Genco Erkal, 86 yaşında hayatını kaybetti. Ünlü oyuncunun kan kanseri nedeniyle vefat ettiği açıklandı. Sosyal medya hesabından veda niteliğinde bir paylaşım yapan Erkal, sevenlerine duygusal anlar yaşattı. Peki, Genco Erkal kimdir, aslen nerelidir?

Genco Erkall

Genco Erkal Kimdir, Kaç Yaşındaydı?

Genco Erkal, 28 Mart 1938 tarihinde İstanbul'da doğdu. Babası deniz subayı Reşat Bey ve annesi moda tasarımcısı Nebahat Erkal'dır. Erkal, Galatasaray Lisesi İlkokulu'nda yatılı olarak eğitim aldıktan sonra, orta öğrenimini Robert Kolej'de tamamladı. Yükseköğrenimini ise İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde tamamladı.

Genco Erkall5

Genco Erkal'ın Tiyatroya Olan İlgisi ve Kariyer Başlangıcı

Küçük yaştan itibaren tiyatroya ilgi duyan Erkal, Robert Kolej'deki öğrencilik günlerinde tiyatro ile ilgilenmeye başladı. Ailesi tiyatroculuk yapmasını onaylamadığı için üniversitede psikoloji okudu ve tiyatro ile amatör olarak ilgilendi. 1957 yılında amatör olarak Genç Oyuncular topluluğunun kuruluşunda yer aldı. Profesyonel tiyatroya ise Muhsin Ertuğrul'dan gelen teklif ile adım attı. İlk profesyonel oyunu Kenter Tiyatrosu'nda sahnelenen "Çöl Faresi" adlı oyundaki rolü oldu. İlk profesyonel rejisi de Kenter Tiyatrosu'nda Ionesco'nun tek perdelik "İskemleler" ve "Ders" oyunlarına yaptığı rejiler oldu.

Genco Erkall5454

Genco Erkal'ın Tiyatro Kariyeri

Oyunculuk yaşamına Kenter Tiyatrosu'ndan sonra Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu'nda ve Ankara Sanat Tiyatrosu'nda devam etti. 1963 yılında Arena Tiyatrosu'nda sahnelenen "Aslan Asker Şvayk" oyunundaki Şvayk rolü ile dönemin tek tiyatro ödülü İlhan İskender Ödülü'nü kazandı. Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu'nda "Keşanlı Ali Destanı"nı yönetti. Gogol'un "Bir Delinin Hatıra Defteri" adlı öyküsünü tiyatroya uyarladı ve Türkiye'de oynanan ilk tek kişilik oyun olarak 1965 yılında Ankara Sanat Tiyatrosu'nda sahneledi.

Genco Erkall887

Dostlar Tiyatrosu'nun Kuruluşu

On yıl boyunca değişik tiyatrolarda oyuncu ve yönetmen olarak çalıştıktan sonra 1969 yılında Mehmet Akan, Şevket Altuğ, Ferit Erkal, Arif Erkin Güzelbeyoğlu ve Nurten Tunç ile birlikte Dostlar Tiyatrosu'nu kurdu. Dostlar Tiyatrosu'nun kadrosu, salonsuzluk ve bütçe sorunları nedeniyle 1980'lerde dağıldı. Ancak Dostlar, prodüksiyon tiyatrosu olarak oyunlar sahnelemeye devam etti.

Genco Erkal'ın Uluslararası Başarıları ve Onur Ödülleri

Genco Erkal, oyuncu ve tiyatro yönetmeni olarak birçok ödüle layık görüldü ve çeşitli kurumlar tarafından yaşam boyu başarı ödülleri ile onurlandırıldı. 1993-1998 yılları arasında, Paris'te ve Avignon Festivali'nde Fransızca da oynayan Erkal, üç Fransız yapımında rol aldı. Ayrıca senfonik konserlerde anlatıcı olarak da görev aldı. Sanat hayatı, Ayşe Yüksel tarafından "Güneşin Sofrasında - Genco Erkal’ın Dostlar Tiyatrosu Serüveni" (2020) adıyla kitaplaştırılmıştır.

ON NUMARA SONUÇLARI SON DAKİKA: 13 Eylül 2024 On Numara çekilişinde büyük ikramiye kazandıran numaralar hangileri? ON NUMARA SONUÇLARI SON DAKİKA: 13 Eylül 2024 On Numara çekilişinde büyük ikramiye kazandıran numaralar hangileri?

Genco Erkal, 31 Temmuz günü hayata veda etti. Sanat dünyasının büyük bir kaybı olarak anılan Erkal, ardında bıraktığı eserler ve performanslarla hatırlanmaya devam edecek.

Editör: Murat Serdar Yıldız