Covid-19 aşıları, pandemi ile birlikte hastalıktan korunmak için zorunlu hale gelmiştir. Bu doğrultuda, farklı yöntemlerle üretimi yapılan Sinovac Çin aşısı ve Biontech aşısı ön plana çıkmıştır.

Bu süreçte, virüse karşı bağışıklık geliştirilmesinde ve hastalığı hafif semptomlu atlatılmasında inaktif ajanlar geleneksel yöntemlerden olduğu için daha hızlı çözüm yolu sunar.

Bu bağlamda, acil durum prosedürlerini en hızlı gerçekleştiren Sinovac Çin aşısı Covid-19'a karşı geliştirilen ilk aşıdır. Diğer bir adıyla CoronaVac olarak da ifade edilen korunma ajanı, inaktif formda üretilir. Aynı zamanda Türkiye'de de ilk vurulan covid-19 aşısıdır.

Sinovac Çin Aşısı Nedir?

Covid-19'a karşı Faz 3 aşamaları tamamlanan ilk aşılardan biri Sinovac Çin aşısının diğer bir adı CoronoVac'dır. İnaktif forma ve viral vektör tabanına sahiptir, böylece Covid-19 virüsün etkisiz ve zayıf hale getirilmiş halini ifade eder. Geleneksel yöntemlerden faydalanıldığı için üretim süreçleri yavaş ve uzundur.

Biyokimyasal açıdan formaldehit ile inaktive edilen Coronovac, etkinliğinin korunması için alüminyumdan yararlanılır. Ölü virüs formuyla üretildiği için bağışıklık sistemini belirli sınırlar dahilinde uyarmaktadır. Bu açıdan, güvenliği yüksek olan Sinovac Çin aşısı yan etkileri diğer mRNA ajanlarına göre daha azdır.

Bu noktada kişi açısından önemli olan nokta koruma ajanı enjekte edildikten sonra immün sistemin Covid-19 karşı antikor üreterek vücudunu savunma bariyerini güçlendirmesidir. Antijene yani virüse karşı üretilen antikor yoğunluğu korunduğu sürece bulaşıcı hastalığı kişi hafif semptomlarla geçirebilir.

Sinovac Çin Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Sinovac Çin aşısı faydaları etkinlik süresi ve bağışıklık cevabı ile doğrudan ilişkilidir. Bulaşıcı hastalığı atlatan kişinin bir süreliğine vücudunda antikorları aktif halde bulunur. Ancak, bir süre sonra antikorların etkinliği geçer ve antijen olan virüse maruz kaldığında başta solunum yollarında ölümcül sonuçlara neden olabilir.

Diğer bir taraftan, pandemide maske kullanımı, el hijyeni ve sosyal mesafe gibi kurallar uzmanlar tarafından tavsiye edilse de tam korunma yöntemleri değildir. Özellikle, 11 Mart 2020 tarihi itibariyle Dünya Sağlık Örgütü'nün covid-19 salgınını halk sağlığı açısından acil olarak ilan etmesi, gerek inaktif gerekse mRNA aşılarını kitlesel olarak en az 2 doza kadar vurulmasını zorunlu kılmıştır.

Bu sayede, pandeminin kontrol altına alınması adına önemli bir adım atılmıştır. Böylece, CoronoVac ajanı, Dünya Sağlık Örgütü'nden onay alınmasıyla birlikte salgına yakalanmadan önce yapılması uzmanlar tarafından kabul edilmiştir.

Uygulanan ilk doz sonrası vücut bağışıklığının oluşması genel olarak 2 haftayı alabilir. Bu süreçte, Sinovac Çin aşısı yan etkileri bazı kişilerde cilt döküntüleri ve hafif solunum yolu problemleri olarak kendini gösterebilir.

Sinovac Çin Aşısı Hangi Durumlarda Yapılır?
Tüm dünyada pandemi salgın olarak kabul edildikten sonra risk grubunda olan kişilerin aşılanması öncelikli hale gelmiştir. Bu doğrultuda, Sinovac Çin aşısı risk analizi yapılarak yaşa, kronik hastalığına ve mesleğine göre uygulanır. Bu açıdan, inaktif koruyucu ajanın uygulandığı durumlar aşağıdaki gibi listelenebilir:

-Pandemi süresince 18 yaşını doldurmuş her kişi toplumsal bağışıklığın oluşması adına en az 2 doz aşı yaptırması gereklidir.
-Özellikle 65 yaş üstü yaşlılar ve kronik hastalığı( diyabet, yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları vb.) olan kişilerin covid-19 semptomlarını yoğun yaşamaması ve kolay atlatması için öncelikli sırada yapılması planlanır.
-Bağışıklık sistemi zayıf ve kanser tedavisi geçirmiş kişilerin aşılanma zamanı geçirilmemelidir.
-Covid-19 hastalarıyla doğrudan ilişkide olan sağlık çalışanları aşılanma sürecinde önceliğe alınarak ilk yardım müdahale mekanizmasının korunması hedeflenir.

Sinovac Çin Aşısı Faydaları Nelerdir?
Sinovac Çin aşısı faydaları arasında ölü formda kullanılan virüsle formüle edilmesiyle güven sınırlarını desteklemesi vardır. Bu bağlamda, Sinovac Çin aşısı faydaları aşağıdaki şekilde listelenebilir:

Otoimmun hastalıklargibi kronik rahatsızlıklara sahip kişilerin yabancı maddelere karşı yüksek reaksiyon göstermesi sebebiyle mRNA aşıları (Biontechvb.) uzmanlar tarafından çok tercih edilmeyebilir. İnaktif ajanlar ise bu alanda immun sistemi aşırı uyarmadığı ve vücutta yüksek duyarlılık göstermediğinden daha çok tercih edilir.
Birey daha önce kan pıhtılaşması ile ilgili bir rahatsızlık geçirmişse yine inaktif ya da viral vektör aşıları tercih edilir. Özellikle; damar, kalp ve beyin hastalıklarına bağlı felç veinmegibi durumlar için geçerli görülür.
Virüs parçalanarak zararsız duruma getirildiği için bağışıklık sisteminin ciddi tepki vermeden uyarılmasına yardımcı olur.
Uzun süreli etkileri diğer üretim şekillerine kıyasla daha çok bilindiği için alınacak neticeler öngörülebilir.
Üretim faz aşamaları 1, 2 ve 3 faz olarak değerlendirildiğinde farklı ülkelerde %50-90 arasında başarı etkinlikleri ifade edilmektedir.


Sinovac Çin Aşısı Yasal Olarak Zorunlu mu?

mRNA temelli ajanlar ile Sinovac Çin aşısının pandemi sürecinde en az 2 doz alınması Dünya Sağlık Örgütü ve birçok ülke tarafından zorunlu tutulmuştur. Yapılan çalışmalarda, CoronoVac'ın coronovirüsün delta varyantında etkinliği mRNA aşılarına göre daha düşük tespit edilmiştir.

Bu nedenle Türkiye Sağlık Bakanlığı ve diğer birçok ülkelerde vaka sayıları, insan hareketliliği ve semptomlara göre CoronoVac aşısını en az 2 doz vurulması uygun görmüştür. Bunun yanında, Dünya Sağlık Örgütü tarafından onay almış diğer aşıların vurulması durumunda Coronovac mecburi tutulmamaktadır.

Sinovac Çin Aşısı Koruması Kaç Yıl Sürer?
CoronoVac'ın etkinliği covid-19'un farklı varyantlarında düşük ivmeli sonuçlar vermiştir. Bu doğrultuda, Manisa Celal Bayar Üniversitesinde yapılan bir çalışmaya göre 2.doz vurulduğunda sağlık çalışanlarında 28 gün sonra antikor seviyesi %97 gözlemlenmiştir.

Bu durumun aksine 3 ayın sonunda antikor seviyesi %77'ye düşmüştür. Genel olarak literatür bilgilerine göre CoronoVac vurulduğunda 6 aylık süreçte %50 seviyesine kadar antikorların düştüğü tespit edilmiştir. Bu sebeple, kişinin hemogram değerleri ve bağışıklık cevabına bağlı antikor etkinliği değişiklik gösterebilir, bu da koruma süresini azaltabilir ya da yükseltebilir.

Gebelikte (Hamilelikte) Sinovac Çin Aşısı Uygulanabilir mi?
Hamileler arasında özel risk taşıyan gruplara kendi istekleri doğrultusunda CoronoVac yapılabilir. Özel risk grubuna giren durumlar ise diyabet, obezite, kalp hastalığı, hipertansiyon ve astım gibi rahatsızlıklardır. Diğer bir taraftan, hamileliğin ilk üç ayında uygulama yapılması önerilmemektedir. Bu durumun temelinde anne adayının ilk üç ayında düşük riskinin yüksek olmasından kaynaklıdır.

Sıkça Sorulan Sorular
SİNOVAC ÇİN AŞISI KAÇ DOZ YAPILIR?

CoronaVac aşısı, 18 yaş üstü kişilere 28 gün arayla 2 doz şeklinde uygulanmaktadır.

SİNOVAC ÇİN AŞISININ YAN ETKİLERİ VAR MIDIR?
En çok görülen Sinovac Çin aşısı yan etkileri arasında yorgunluk, baş ağrısı, uyku hali, kusma ve bulantı vardır. Bazı bireylerde nadirde olsa baş dönmesi, kas ağrısı ve ateş gibi yan etkiler görülebilir. Ciltte enjekte yapılan kol bölümünde hafif ağrı ve kızarıklık 1-2 gün devam edebilir.

Bu süreç sonunda kol bölümünde istenmeyen alerjik reaksiyonlar devam ediyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gereklidir. Yapılan çalışmalarda inaktif forma sahip CoronaVac'ın tehdit verici bir yan etkisi gözlemlenmemiştir.

COVİD-19 GEÇİRENLER CORONOVAC OLABİLİRLER Mİ?
Covid-19 geçiren hastalarda bağışıklık cevabı oluşur. Ancak kişide bağışıklık cevabının ne kadar devam edeceği tam bilinemez, kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bu süreçte kişi hastalıkla tekrar enfekte olabilir, bu nedenle hasta covid-19 geçirme süresi 90 günü geçmişse tekrar CoronoVac vurulabilir.