Ağustos 2024 için kira artış oranı hesaplamaları, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak Temmuz 2024 enflasyon verilerine dayanacak. TÜİK, Temmuz ayının enflasyon rakamlarını 5 Ağustos 2024 tarihinde saat 10:00'da açıklayacak. Bu veriler, Ağustos ayı kira artış oranının belirlenmesinde temel alınacak. Temmuz ayında açıklanan veriler, kira artış sınırlarının belirlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

SGK'nın 2024 Yılında Verdiği Faizsiz Konut Kredisine Kimler Başvuru Yapabilir ve Şartlar Neler? SGK'nın 2024 Yılında Verdiği Faizsiz Konut Kredisine Kimler Başvuru Yapabilir ve Şartlar Neler?

Kira Artış Sınırlaması Ne Zaman Kalktı?

1 Temmuz 2024 itibarıyla, kiralara uygulanan yüzde 25 artış sınırı kaldırıldı. Bu değişiklikle birlikte, kiracılar ve ev sahipleri arasında yeni dönemde uygulanacak kira artış oranları, 12 aylık TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) ortalamasına göre hesaplanacak. Önceki dönemde uygulanan yüzde 25 sınırı, fahiş fiyat artışlarının önüne geçmeyi hedefliyordu, ancak Temmuz ayında bu sınırlamanın sona ermesiyle birlikte kira artış oranları daha esnek hale geldi.

Ağustos Ayı Kira Artış Oranı Ne Kadar Olacak?

Temmuz ayında açıklanan TÜFE verilerine göre, 12 aylık enflasyon ortalaması yüzde 65.07 olarak gerçekleşti. Bu oran, Ağustos 2024 itibarıyla kira artış oranı olarak kullanılacak. Yani, yeni dönemde kiraya yapılacak artışlar, bu oran doğrultusunda hesaplanacak.

Kira Artışına Örnek Hesaplama Nedir?

Mevcut kira bedeli üzerinden yapılacak artış örneği vermek gerekirse, mevcut kira bedeli 10 bin TL olan bir kiracı için, yüzde 65.07 oranında bir artış uygulanacaktır. Bu durumda, kira bedelindeki artış 6.507 TL olacak ve toplam yeni kira bedeli 16.507 TL'ye yükselecektir. Bu hesaplama, temmuz ayında açıklanan TÜFE oranlarına dayanarak yapılmaktadır.

Editör: Havva Andırır