Edirne, her yıl olduğu gibi bu yıl da renkli ve eğlenceli Kakava Şenliği'ne ev sahipliği yapacak. Kakava Şenliği, 4-6 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek ve Edirne Belediyesi tarafından düzenlenecek olan etkinlik, Tunca Nehri'nin çevrelediği Sarayiçi'nde başlayacak.

ŞENLİK PROGRAMI

4 Mayıs: Roman müzikleri eşliğinde başlayacak olan kutlamalar, halk oyunları, ritim grubu, bando ve Roman müzik topluluklarının performanslarıyla gece yarısına kadar devam edecek.

5 Mayıs: Sabah saatlerinde başlayacak olan kutlamalar, kortej eşliğinde saat 15.30'da protokolün Sarayiçi'ne gelmesiyle devam edecek. Edirne Valisi Yunus Sezer, Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın ve Çeribaşı Fikri Ocak'ın konuşmalarının ardından Kakava ateşi yakılacak. Kutlamalar yine gece yarısına kadar sürecek.

6 Mayıs: Sabaha karşı gerçekleştirilecek olan Kakava ritüeli, Tunca Nehri'ne dilek atma etkinliğiyle devam edecek. Kutlamalar, Saraçlar Caddesi'nde düzenlenecek dans ve müzik performanslarıyla sona erecek.

KAKAVA NEDİR?

Kakava, Roman geleneğinde geçmişte "Tencere ya da Kazan" Bayramı olarak kutlanan bir adettir. Göçebe Romanlar, baharın gelişini üç gün boyunca ziyafet, dans ve şarkılar eşliğinde kutlarlar. Her Roman aile, Kakava adetlerine göre kuzu kurban eder, yoldan geçenleri çiçeklerle süslenmiş sofralarına davet eder ve kutlamaların sonunda çeribaşına vergilerini öderlerdi.

KAKAVA RİTÜELLERİ VE BABA FİNGO EFSANESİ

Kakava'nın ritüelleri arasında ateşin temizleyici gücüne inançla yapılan ateş üzerinden atlamak, nazar için serçe parmağa kırmızı iplik takmak, sönmüş odun ateşi külü sürmek, oğul otu ile yüz yıkamak, nehir kenarından ağaç dalları koparmak ve ısırgan otlarını ev kapılarına asmak gibi uygulamalar yer alır. En esrarengiz ritüel ise Baba Fingo'nun Tunca Nehri'nde aranmasıdır.

Baba Fingo efsanesine göre, Mısır'da Firavun'un zulmettiği Romanların lideri Baba Fingo, firavunun ordusundan kaçmak için Kızıldeniz'e girer ve bir daha çıkmaz. Romanlar, 6 Mayıs sabahı Baba Fingo'nun yeniden çıkacağına inanır ve bu inançla ritüellerini gerçekleştirirler.

Yabani'nin Alaz'ı Bertan Asllani sevgilisi kimdir, evli mi? Kaç yaşında, aslen nereli, mesleği nedir? Yabani'nin Alaz'ı Bertan Asllani sevgilisi kimdir, evli mi? Kaç yaşında, aslen nereli, mesleği nedir?

Edirne'nin renkli ve eğlenceli Kakava Şenliği, her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük bir coşkuyla kutlanacak. Kakava, sadece bir kutlama değil, aynı zamanda Roma kültürünün ve geleneklerinin yaşatılmasına da katkıda bulunuyor.