Yapay zeka teknolojisi, sınırları zorlamaya devam ediyor.

Çin'de hayatını kaybeden kişiler yapay zeka destekli yazılımlar vasıtasıyla yakınlarıyla iletişim kurabilecek. Sosyal medya büyük ilgi uyandıran haber "ölüler diriliyor" başlıklarıyla manşetlere taşındı. "Hayalet bot" adı verilen uygulamanın detayları duyanları şaşkına çeviriyor.
Fransa merkezzli AFP haber ajansının haberine göre, Çin'deki yapay zeka firmalarından Super Brain'in "hayalet bot" adını verdiği bir uygulamanın hayata geçtiğini açıkladı. Ölen kişilerin yakınlarının sıklıkla tercih edeceği uygulamada yapay zeka yazılımları sayesinde ölülerin ses ve görüntüleri yakınlarıyla buluşturulacak.
Ülkedeki yapay zeka firmalarından Super Brain'in kurucusu Zhang Zewei, "Yapay zeka teknolojisi söz konusu olduğunda Çin dünya çapında lider. Çin'de bu programlara ihtiyacı olan çok sayıda kişi var. Bu da bize avantaj sağlıyor" dedi.
Teknoloji firması geliştirdikleri bu teknolojinin fiyatının 10 bin ve 20 bin yuan (yaklaşık 41 bin 400 TL ila 82 bin 800 TL) arasında değişen fiyatları olduğunu ve herhangi bir kişinin 20 gün içinde avatarını yaratılabileceğini açıkladı.

Firmanın potansiyel müşterileri arasında ölen kişilerin yakınları, çocuklarıyla vakit geçiremeyen ebeveynler ve hatta eski sevgilisinin avatarını yaptıran kişiler var.

Zhang, yaptıkları işin birçok kişinin duygusal ihtiyacını karşıladığını belirterek, "Birinin dijital versiyonu, bedeni kaybolduktan sonra bile sonsuza kadar var olabilir" dedi.

Oğlu Şunamo'yu 22 yaşında kaybeden baba Seakoo Wu, Super Brain'le ortak çalışarak avatar hazırlatanlardan.

Seakoo, oğlunun mezarını ziyaret ettiğinde cep telefonunu çıkararak Şunamo'nun avatarının konuşmasını dinliyor. Telefondan gelen robotik ses babaya, "Benim yüzümden her gün büyük acılar çektiğini, kendini suçlu ve çaresiz hissettiğini biliyorum. Bir daha asla yanına gelemeyecek olsam da ruhum halen bu dünyada, hayat boyunca sana eşlik edecek." ifadelerini kullandı.
Yapay zeka teknolojisine odaklanan Çin merkezli Silicon Intelligence şirketinin kurucusu Sima Hupeng, avatarların "hümanizm anlayışında çığır açacağını" savundu.

Birleşik Krallık'taki Bath Üniversitesi'nden Tal Morse ise bu tarz yazılımların psikolojik ve etik boyutlarıyla ilgili daha fazla araştırma yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Akademisyen, "Buradaki kilit soru, hayalet botların taklit etmek üzere tasarlandıkları kişiliğe ne kadar 'sadık' oldukları. Temsil etmeleri gereken kişinin anısını 'kirletecek' şeyler yaparlarsa ne olacak?" dedi.

Çin'deki bir gelişme, teknolojinin ne kadar ileri gidebileceğini gösteriyor: Ölüler artık dijital dünyada diriltilebiliyor. "Ruhum halen bu dünyada" mottosuyla hayatını kaybeden kişiler, yapay zeka destekli yazılımlar aracılığıyla yakınlarıyla iletişim kurabilecek.

Bu haber, sosyal medyada büyük ilgi uyandırdı ve "ölüler diriliyor" başlıklarıyla manşetlere taşındı. "Hayalet bot" adı verilen bu uygulamanın detayları, duyanları şaşkına çeviriyor.

Hayalet botlar, ölen kişilerin dijital izlerini kullanarak onların kişiliklerini taklit edebilen yapay zeka destekli yazılımlardır. Bu teknoloji sayesinde, ölen kişilerin yakınları, onlarla dijital dünyada iletişim kurma imkanına sahip oluyor.

Bu uygulama, yapay zeka teknolojisinin etik ve psikolojik boyutlarını da gündeme getiriyor. Bu alanda daha fazla araştırma yapılması gerektiği konusunda uzmanlar uyarıyor. Yapay zeka teknolojisinin hızla ilerlemesi, bu tür uygulamaların gelecekte daha da yaygınlaşabileceği anlamına geliyor.