Alkol bağımlılığı, sürekli ve kontrolsüz alkol tüketimi durumunda görülen bir bağımlılıktır. Alkolün zararları arasında sağlığınız üzerinde oldukça fazla olumsuz etkileri vardır. Bedensel ve ruhsal sağlığınız olmak üzere aile ve sosyal hayatınızda kişisel ilişkileriniz de olumsuz yönde etkilenir.

Ruhsal ve bedensel rahatsızlıklar arasında depresyon, aşırı sinir ve öfke hali, kanser ve kalp krizi gibi birçok ciddi rahatsızlık yer alır. Aynı zamanda alkolün beyne zararları da oldukça fazladır.

Migren Atakları Yaz Aylarında Artıyor! Sıcak Havada Migrenle Nasıl Başa Çıkılır? Migren Atakları Yaz Aylarında Artıyor! Sıcak Havada Migrenle Nasıl Başa Çıkılır?

Alkolün bazı organlar üzerinde ise geriye döndürülemez derecede ciddi sağlık sorunlarına yol açma durumu da söz konudur. Bu nedenle alkol bağımlılığında mutlaka bir tedaviye başvurulmalıdır. Tedavi için öncelikli olarak bırakma isteğiniz ve farkındalığınız şarttır.

Alkol Bağımlılığı Nedir?
Alkol bağımlılığı, aşırı miktarda alkol tüketmeniz, haftanın neredeyse her günü belirli bir saat olmaksızın alkol tüketmeniz ve tüketilmediği durumlarda da yoksunluk çekmenize neden olan bir rahatsızlıktır. Alkol almadığınız zamanlarda kendinizi kötü, yetersiz ve stres altında hissedersiniz.

Alkol bağımlılığının ilerleyen seviyelerinde yoğun bir yoksunluk çekilmesiyle beraber ruh halinizde de değişken durumlar yaşayabilirsiniz. Bunlar arasında mutsuzluk, karamsarlık, sürekli öfkeli ve kızgınlık hali ve en ufak bir tartışma durumunda saldırganlık hali de söz konusudur.

Alkol bağımlılığı, alkolü sevmeniz ve belirli gün ve miktarlarda tüketmeniz durumu bağımlılığa neden olmaz. Alkol bağımlılığına neden olan sebeplerin en başında alkolü oldukça fazla tüketmeniz ve durma noktanızı kaybetmeniz yer alır.

Alkolün sağlığa zararları oldukça fazladır. Bu nedenle günlük hayatınızda ruh ve beden sağlığınızı, aile ve sosyal ilişkilerinizi ve iş hayatınızı olumsuz yönde etkiler.

 Alkol Zararları Nelerdir?


Alkolün beden ve ruh sağlığınızda aynı zamanda günlük hayatınızda da kişisel ilişkilerinizde olumsuz birçok etkisi vardır. Alkolün sağlığa zararları oldukça çeşitli olduğu için alkolün zararları nelerdir sorusuna yanıt olarak madde madde gitmek doğru bir yöntem olabilir:

-Depresyon
-Panik bozukluğu
-Cinsel fonksiyon bozuklukları
-Sinir iltihabı
-Alkolün mideye zararları arasında ise yemek borusu iltihabı ve reflü hastalığı
-Karaciğer rahatsızlıkları
-Hormonal bozukluklar
-Kalp hastalıkları
-Kanser
-Enfeksiyon hastalıkları
Alkolü fazla tüketmeniz halinde beden sağlığınız birçok yönden olumsuz etkilenir. Alkolü bırakmanız halinde ise vücudunuzda uzun ve kısa vadede olumlu etkiler görülmeye başlanır. Bu nedenle alkol bağımlılığı durumunda en yakın bir sağlık kuruluşunda alkol bırakma tedavisine başlamanız oldukça önemlidir. 

 Alkolü Bırakmanın Sağlık Açısından Faydaları
Alkolü bırakma durumunda sağlığınız pek çok açıdan olumlu etkilenir. Alkol tüketiminizin miktarını azaltarak hatta tamamen sıfırlayarak ruh ve beden sağlığınızı iyileştirebilir ve düzenleyebilirsiniz. Alkol tüketimini bırakmanız halinde sağlık açısından faydaları şu şekildedir:

-Uyku kalitenizde artış görülür,
-Cilt sağlığınız düzelir. Daha genç ve canlı bir cilde sahip olursunuz,
-Alkolün neden olduğu kilo artışı ve kan şekerinizde oluşan dengesizlikler ortadan kalkar. Kilo dengeniz sağlanır.
-Kalp krizi riskinde azalmalar meydana gelir ve kalp sağlığınız korunur,
-Ruh hali ve zihin iyileşir. Dengeli ve pozitif bir ruh hali yaşarsınız ve sosyal ilişkileriniz düzelir,
-Karaciğer sağlığınızda artış görülür,
-Bağışıklık sisteminiz güçlenir,
-Cinsel sağlığınız düzelir.
Alkol bırakma tedavisi sonucunda hem beden sağlığınızda hem de ruhsal sağlığınızda olumlu birçok etkisini görürsünüz. Bu sayede iş ve okul hayatınızda olmak üzere sosyal ilişkileriniz normale dönmeye başlar.

 Alkol Bırakma Programı


Alkol bırakma programı, alkol bağımlılığınızın tedavisinde uygulanır. Programın asıl amacı; alkolü bırakmanız için motivasyon kazandırmak, relapsları önlemek ve alkol kullanımında oluşabilecek sorunlar ile başa çıkabilmenizi sağlamaktır. Tedavi gruplar halinde olabilmektedir. Alkol bırakma programında şunlar yer alır:

-Alkolün üzerinizdeki etkileri,
-Kendinizi değerlendirme,
-Bağımlılık durumunuz,
-Yüksek riskli durumlar,
-Alkol arzusu ve dürtüsü ile başa çıkabilmeniz,
-Israrlara karşı koyabilmeniz,
-Alkol ile ilgili olan düşüncelerinizde başa çıkabilmeniz,
-Öfke hali ile başa çıkabilmeniz,
-Sorunları çözme,
-Assertivite (Davranış biçiminin kullanılmasını sağlayarak sosyal ilişkilerinizi düzeltmenizi ve geliştirmenizi sağlar.)
-Acil durumlarla başa çıkabilmeniz,
-Nefes egzersizleri
Bu programda alkol kullanımınızın önlenmesi amaçlanır. Program uygulayıcısı alkol bağımlılığınızın durumuna göre isteğe bağlı olarak oturumları uygulayabilir.

Hamileyken Alkol Zararları
Hamileliğiniz esnasında alkol tüketmeniz hem kendi sağlığınızı hem de bebeğinizin sağlığını olumsuz etkiler. Bebeğinizin fiziksel ve mental problemlere sahip olmasına neden olur. Uzmanlar tarafından hamileliğiniz boyunca hiç alkol tüketmemeniz tavsiye edilir.

Hamileliğinizde de alkol kullanmanız "Fetal Alkol Spektrum Bozukluklarına" yol açabilir. Bu bozukluklar arasında metal gerilik, öğrenme, duygusal ve davranışsal bozukluklar, kalp ve diğer organlarla ilgili birçok soruna neden olabilir. 

Hamileliğiniz sırasında alkol tüketmeniz halinde düşük ve erken doğum riski artar ve bazı durumlara göre ölü doğuma da yol açabilir.

Fetal alkol sendromunda, bebeğinizde akli yetersizlik, koordinasyon zayıflığı, dikkat azlığı, duygusal ve davranışlar sorunlar görülebilir. Bebeğiniz üzerindeki etkisi hayat boyu sürmeye devam eder. Bu nedenle uzmanlar hamileliğinizin ilk aylarından itibaren alkol kullanılmasını önerir.

 Alkol Hangi Organlara Zarar Verir?


Alkolün zararları arasında ruhsal ve bedensel rahatsızlıklar yer alır. Organlar üzerinde alkolün zararları nelerdir sorusuna, bağımlığın seviyesi ve hangi organın olduğuna göre çeşitlilik gösterir cevabı verilebilir.

Bunlar arasında karaciğer büyümesi, karaciğer yağlanması, hepatit, siroz ve kanser riski yer alır. Alkolün zarar verdiği organlar arasında ise başlıca bağırsak, kalp ve damar, mide ve beyin vardır. Alkolün zararları organlar üzerinde şu şekildedir:

-Alkolün beyne zararları arasında; beyin kabuğunda küçülme, unutkanlık, bunama, denge bozuklukları ve görme bulanıklığı gibi rahatsızlıklar yer alır.
-Alkolün mideye zararları arasında ise gastrit, peptik ülser ve pan kreatit gibi rahatsızlık görülür.
-Alkolün bağırsaklarınız üzerinde etkisi ülser, kanama ve vitamin emiliminde bozukluklar yaşamanıza yol açabilir.
-Kalp ve damarlar üzerinde ise damarlarda tıkanma, kalp yetmezliği, yüksek tansiyon, kansızlık ve kalp krizi gibi ciddi rahatsızlıklara neden olabilir.

Alkol Bağımlılığı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular Nelerdir?

ALKOLÜN ZARARLARI NELERDİR?
Bu soruya birden fazla yanıt vermek mümkündür. Alkolün zararları arasında öncelikle bedensel ve ruhsal sağlığa verdiği zararlar yer alır. Depresyon, bunalım, aşırı öfkeli ve sinirli olma hali gibi rahatsızlıklar ruhsal sağlığa verdiği zararlar arasındadır. Bedensel sağlığa zararları ise oldukça fazladır. Bunlar arasında mide, kalp, beyin ve bağırsak gibi organlarda belli başlı rahatsızlıklar görülür. 

 ALKOL BIRAKMA TEDAVİSİ NASIL UYGULANIR?
Alkol bırakma tedavisi, ilaç ve psikoterapi ile birlikte uygulanır. Tedavi süreci hastaya ve durumuna göre değişiklik gösterse de genellikle 1 yıldır. Tedavide süreklilik gelişim göstermesi ve ilerleme açısından oldukça önemlidir. Bu süreç içerisinde kişi, grup ve bireysel terapilere aynı zamanda sosyal etkinliklere dahil edilir.

ALKOL EN ÇOK HANGİ ORGANLARA ZARAR VERİR?
Alkol, vücudunuzda birçok organa zarar verir. Bazı organlara ise etkisi çok daha fazladır. Alkolün zararları en çok mide, karaciğer ve beyinde fazla olmakla beraber geriye dönüşümsüz olma ihtimali de oldukça fazladır.

Alkolün kontrolsüz ve uzun süreli tüketimi sonucu karaciğer de bazı rahatsızlıklara neden olabilir. Bunlar arasında en ağır ve ciddi olarak karşılaşılan rahatsızlık sirozdur. Beyin üzerinde ise beyin hücrelerine zarar vermesi sonucu hem fiziksel hem de ruhsal olarak birçok rahatsızlıkla karşılaşılır. Bu yüzden alkol bağımlılığında erken tedavi şarttır.