KAPARİ NEDİR?
Gebre otu olarak da bilinen Kapari Capparaceae familyasına ait dikenli bir bitki türüdür.
Çiçek açmadan önceki küçük tomurcukları toplanarak tuzlu suda muhafaza edilir. Gıda, kozmetik, boya ve ilaç sanayiinde kullanılan bitki aynı zamanda konserve olarak; turşu, salata, pizza üstü ve balık yanında garnitür olarak yenilmektedir.
Kaparinin faydaları nelerdir, kapari nasıl tüketilir? - 1 İspanyollar kapari bitkisini “Milli Bitki” ilan edip devlet korumasına almışlardır

KAPARİNİN FAYDALARI NELERDİR?
- Flavonoid maddesi bakımından zengin olduğu için antioksidan etkisi gösterir, vücudun ödem toplamasını önler.
- Lif oranı yüksek olan Kapari sindirim rahatsızlıklarına iyi gelir.
- Aynı zamanda turşu olarak tüketilen Kapari uzun süre tokluk hissi vererek kilo vermeye de yardımcı olur.
- Kalsiyum ve magnezyum içeriği bakımından zengin olması nedeniyle diş gelişimine katkı sağlar.
- Karaciğer yağlanmasını engelleyen Kapari cilt sağlı için de önemli etki gösterir.
- Felç riskini azaltır.

KAPARİ NASIL TÜKETİLİR?
- Balık, beyaz et veya kırmızı et türlerinin yanında tüketilir.
- Tomurcuk halinden turşu yapılır.
- Pizza üzerine konulan malzemeler arasında yer alır.

Gastronomi de Lezzetli Turşular Yapmaktan Başka Bir Çok Faydaları Vardır
Kapari bitkisinin ağrı kesici özelliği vardır, sindirim sistemini düzenler, solucan ve parazit düşürücüdür, dalak büyümesinde faydalıdır, kalça rahatsızlıklarında kullanılır.
Ancak kapari bitkisi faydalı olduğu kadar da zehirli bir bitkidir ve işlemden geçirildikten sonra kullanılması gerekir. Temizlenmiş ve içindeki hardal yağı glikosidinden kaynaklanan acısı giderilmiş kapari, isteğe göre tohumlar ya da meyve olarak yemeklere direkt katılabildiği gibi çok güzel de turşusu olur.

Kapari turşusu yapmak için sadece tomurcuk kaparileri değil ayrıca çiçek açtıktan sonra oluşan karpuzcuklar ve hatta ucunda ufacık tomurcukların olduğu sürgün uçları da kullanılabilir.
Yapılışı basit ama tadı güzel ve kullanışlı bir kapari turşusu için gerekli olacak malzemeler, isteğe göre yeterli miktarda kapari, 3-4 adet defne yaprağı, 1 baş sarımsak, hoş koku verici tane baharatlar

(karabiber, kişniş, karanfil) , tuz ve turşu suyu için de 1 çay bardağı elma sirkesi (100 ml) sayılabilir.
Kapari turşusu için seçilen kapariler güzelce yıkanıp turşu basılacak kaba doldurulduktan sonra kaparilerin üzerini örtecek kadar soğuk su eklenir. Kaparilerin acı kokusunu gidermek için günde iki kez bu suyun değişmesi ve bu işlemin koku tamamen kaybolana kadar sürdürülmesi gereklidir.

Suyunun değişmesi ile tatlanan ve acısı geçen kapariler yıkanır ve bir örtü üzerine serilip fazla suyu alındıktan sonra kavanoza doldurulur ve defne yaprağı, baş sarımsak ve diğer baharatlar da üzerine eklenir. Üçte bir ölçeğinde su ve gerisi elma sirkesi olacak şekilde sirke ve su karışımının üzerine uygun miktarda salamura tuzu ilave edilip eritilir ve kaparilerin üzerini örtecek kadar doldurulur.

Kavanozun ağzı sıkıca kapatılır ve serin bir yerde rengi değişip tadını alana kadar bekletilir, tadını zaman içinde bulan turşu sade servis edilebileceği gibi zeytinyağı ve taze sıkılmış limon suyu turşuya ayrı bir lezzet katmaktadır.
yazan: Muhittin NALBANT
Fotoğraflar: Muhittin NALBANT