YÖK'ten Son Dakika Kararı! İkinci Öğretim Programlarının Tamamı Kapatıldı mı?

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar'dan gelen son dakika açıklamasına göre, devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programları kapatıldı. Bu karar, YKS kontenjanlarında azalma olacağı anlamına mı geliyor?

Devlet Üniversitelerindeki İkinci Öğretim Programları Neden Kapatıldı?

YÖK Başkanı Erol Özvar, yaptığı açıklamada, "Bu dönem üniversitelerimizdeki program kalitesini artırmaya yönelik belki de en önemli çalışmamız devlet üniversitelerimizdeki ikinci öğretim programlarının kapatılması olmuştur," dedi. Vakıf üniversitelerinde de ikinci öğretim programlarının, devlette olduğu gibi, istihdama duyarlı ve geleceğin mesleklerine uygun programlara dönüştürülmesi temin edilecek mi?

İkinci Öğretim Programlarının Kapatılması Hangi Değişiklikleri Getirecek?

Özvar, vakıf üniversitelerinin de gelecek yıla yönelik planlamalarını bu karara göre yapmaları gerektiğini belirtti. Peki, bu değişiklikler üniversitelerde hangi alanlarda fark yaratacak?

Açık Öğretim Programlarına Kayıt Şartları Nasıl Değişti?

Yükseköğretim Yürütme Kurulunca alınan karar doğrultusunda, gelecek akademik yıldan itibaren Çocuk Gelişimi, Felsefe, Sosyoloji, Tarih ve Türk Dili Edebiyatı açık öğretim programlarına “ikinci üniversite” kapsamında sadece 35 yaş üstündeki öğrenciler kayıt yaptırabilecek mi?

35 Yaş Sınırının Getirilmesinin Sebepleri Neler?

Başta öğretmenlik mesleği olmak üzere ülkenin istihdam dengesini yakından gözeterek bu kararların alındığını belirten Özvar, “Farklı ön lisans ve lisans programlarında öğrenim gören öğrencilerin öğretmenliğe geçiş fırsatı yakalamak adına 35 yaş sınırı getirdiğimiz programlara ‘ikinci üniversite’ kapsamında yoğun bir şekilde yöneldikleri görülmektedir. Aldığımız karar bu durumu kontrol altına almayı ve sürdürülebilirliği sağlamayı amaçlamaktadır,” ifadelerini kullandı. Bu durum, üniversitelerin ve öğrencilerin geleceğini nasıl etkileyecek?