Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni vergi paketi taslağı, vergi kayıp kaçağını önlemek ve vergilerin doğru alınması için bazı yeni düzenlemeler içeriyor. Taslak, 2024 yılı 3. çeyrekte Meclis'ten geçirilecek ve kademeli olarak yürürlüğe girecek.

Para-2

Taslakta yer alan önemli düzenlemelerden bazıları şunlardır:

Vergi Tabanı Genişletilecek: Gelir, kurumlar, katma değer vergileri kanunları ile vergi usul kanununun, vergilemede adalet, eşitlik, öngörülebilirlik ve şeffaflık ilkeleri temelinde, vergi tabanının genişletilmesine ve gönüllü uyumun artırılmasına destek veren, sade ve kolay uygulanabilir bir yapı oluşturulmak amacıyla güncellenmesi yönünde düzenlemeler hayata geçirilecek.

Focus, Fiat Egea Sedan'dan Ucuz mu? Ford’un Büyük İndirimi ile 2024 Model Fiyatlar Nasıl Değişti? Focus, Fiat Egea Sedan'dan Ucuz mu? Ford’un Büyük İndirimi ile 2024 Model Fiyatlar Nasıl Değişti?

Gayrimenkul ve Kira Vergilendirme:

  • Gayrimenkul değer artış kazancında gayrimenkulün alış tarihi ile satış tarihi arasındaki süre 5 yıl ise alış tarihindeki rakamsal değerin satış tarihindeki enflasyon verisi ile güncellenerek taşınmasıdır.
  • Gayrimenkul Sermaye İradı (GMSİ) uygulaması kaldırılarak tamamen kayıt dışını kayıt altına alarak sorumluluğun bankalara verilmesi planlanmaktadır.
  • Kiracılar kiranızı bankaya yatıracak ve %20 oranında kesinti yapılıp kalan rakam mal sahibinin hesabına yatırılacak.
  • 10 aylık kira mal sahibine, 2 aylık kira geliri bütçeye kaynak olarak aktarılacaktır.
  • Yıllık kira toplamının üzerinde ise beyan vermeye imkan tanınacak.
  • %20 stopaj kesintisi üzerinden vergi iadesi alınmasının da mümkün olacağını söylemek gerekli.

Para

Engelli Araçlar İçin ÖTV Muafiyeti:

  • Engellilerin gelir durumları ve alınacak taşıtların yerli olması vb. kriterler esas alınarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından nakit destek verilmesi.

Paralarfghjk

MotoKurye Geliri ve Garson Bahşişine Vergi Muafiyeti:

  • Motokurye faaliyetlerinden doğan kazançlarda basit vergileme usulüne geçilmesi şeklinde bir düzenlemeye geçilecek. Burada da meslek odası tarafından yönlendirmeleri yapılacak KDV, muhtasar, geçici vergi gibi beyanlardan muaf tutulması öngörülüyor.
  • Garsonların bahşiş gelirleri normal ücret geliriyle ilişkilendirilmeyecek ve hizmet bedelinden ayrı gösterilerek KDV’ye tabi olmayacak.

Nisan Ayi Aile Destek Odemeleri Erken Mi Yatacak Nisan 2024 Aile Destek Parasi Alana Bayram Ikramiyesi Var Mi 1711421665301

Vergi Muafiyeti Kapsamı Genişletilecek:

  • Ev hanımlarının evlerinde imal ettiği ürünleri çarşı, pazar veya internet üzerinden satışlarında birçok avantaj sağlamaktadırlar. Bu kapsamı genişleterek özellikle kaybolmakta olan geleneksel işlerin el sanatı şeklinde bulunan sektörlerinde kapsamı genişletilecek.

Afad Deprem Parası

Yasal Süreç:

  • Yasal düzenleme için mutlaka Meclis süreci gerekli, Meclis, 1 Temmuz ile tatil sürecine girecekti fakat yasal düzenlemeden ötürü Meclis tatile girmeden yasalaştırılıp sonrasında tatile girileceğini düşünüyorum. Muhtemel olarak temmuz ayının ilk yarısına kadar yasalaşmasının mümkün olduğu kanaatindeyim.
Editör: Mehmet Çetil