Türkiye'de son yıllarda en büyük sağlık skandallarından biri olarak gündeme gelen "Yenidoğan Çetesi" davasının firari sanığı Ali Dirik, İstanbul'un Fatih ilçesinde polis ekipleri tarafından yakalandı. Esenler Güney Hastanesi'nin Mesul Müdürü olan Dirik, hakkında çıkarılan tutuklama kararının ardından gözaltına alındı ve Büyükçekmece Adliyesi'ne sevk edildi.

Yenidoğan Çetesi Davasında Hangi Gelişmeler Yaşandı?

Yenidoğan Çetesi, İstanbul'daki özel hastanelerdeki yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde, bebeklerin sağlık durumlarını kasıtlı olarak ağırlaştırarak ve uzun süre hastanede tutarak haksız kazanç elde eden bir suç örgütü olarak biliniyor. Soruşturma kapsamında, bu suç örgütünün liderliğini yapan sanık doktor Fırat Sarı ve diğer üyeleri, bebekleri uygun hastanelere sevk etmek yerine, maddi kazanç sağlamak amacıyla belirli hastanelere yönlendirmişlerdi.

Ali Dirik'in Savunması Ne Oldu?

28 Kasım 2024 tarihinde yapılan duruşmada, tutuksuz sanık olarak savunma yapan Ali Dirik, Güney Hastanesinde çalıştığını ve Medisense şirketini hiç duymadığını belirtmişti. Ayrıca, hastanede hemşirelerin ilaçları kullanmadığını fark ettikten sonra, hastane içinde yaşanan usulsüzlükleri sorgulamaya başladığını ifade etti. Ancak, bu açıklamalar savcılık tarafından yeterli bulunmadı ve Dirik'in tutuklanmasına karar verildi.

Çetenin Amaçları Ne Oldu?

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, suç örgütünün asıl amacının, işletmesini devraldıkları yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin SGK’dan yüksek ödeme almak için bebeklerin hastanede gereksiz yere daha uzun süre tutulmasını sağlamak olduğu vurgulandı. Ayrıca, bebeklerin durumlarının olduğundan daha ağır gösterildiği ve bu sayede maddi menfaat elde edildiği belirtildi.

MİLLİ PİYANGO'DA EN ÇOK ÇIKAN VE TERCİH EDİLEN SAYILAR || Milli Piyango yılbaşı özel çekilişinde isabet eden en şanslı rakamlar MİLLİ PİYANGO'DA EN ÇOK ÇIKAN VE TERCİH EDİLEN SAYILAR || Milli Piyango yılbaşı özel çekilişinde isabet eden en şanslı rakamlar

Ceza Talepleri Ne Yöndeydi?

İddianamede, suç örgütü lideri Fırat Sarı ve diğer üyeleri için "kasten öldürme", "nitelikli dolandırıcılık" ve "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" gibi suçlardan toplamda 582 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. Ayrıca, örgütün faaliyet gösterdiği hastaneler ve şirketler hakkında da tüzel kişilere yönelik güvenlik tedbirlerinin alınması ve mal varlıklarına el konulması isteniyor.

Editör: Havva Andırır