Dünya çapında gizli bilgilerin gün yüzüne çıkmasına sebep olan Wikileaks belgeleri, tarihin en önemli sızıntıları arasında yer alıyor. Peki, Wikileaks Olayı nedir ve Wikileaks belgeleri ne zaman çıktı? İşte detaylar:

Wikileaks Olayı Nedir?

Wikileaks, kar amacı gütmeyen uluslararası bir sivil toplum kuruluşudur ve anonim kaynaklardan elde ettiği hassas belgeleri yayınlamaktadır. 2006-2016 yılları arasında kurucusu ve yöneticisi Avustralyalı internet aktivisti Julian Assange tarafından yönetilen organizasyon, 10 milyondan fazla belgeyi kamuoyuna sunmuştur. 2018 yılından itibaren editörlük görevini Kristinn Hrafnsson yürütmektedir.

Başlangıçta Afganistan'daki savaş harcamaları, Kenya'daki yolsuzluk soruşturmaları ve Guantanamo Körfezi'ndeki Amerikan hapishanelerinin operasyon bilgileri gibi konuları içeren belgeler yayınlayan Wikileaks, 2012'de "Suriye Dosyaları" adı altında büyük çapta e-posta ifşaları yapmıştır.

Eski Mossad Başkanı Yossi Kohen görevi, kaç yaşında ve kimdir? Eski Mossad Başkanı Yossi Kohen görevi, kaç yaşında ve kimdir?

2016 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimleri sırasında ise DNC ve Hillary Clinton’un kampanya yöneticisi John Podesta'ya ait belgeleri yayınlayarak tartışmalara yol açmıştır. Wikileaks, yayınladığı belgelerdeki sosyal güvenlik ve kredi kartı numaraları gibi mahrem bilgilere özen gösterilmemesi, Panama Belgeleri ve Rusya ile ilgili konulardaki tutumu nedeniyle eleştirilmektedir.

Wikileaks Belgeleri Ne Zaman Çıktı?

Wikileaks belgeleri, ilk büyük sızıntıları 2010 yılında ortaya çıktı. Bu dönemde, Wikileaks tarafından ABD Dışişleri Bakanlığı'na ait gizli diplomatik yazışmalar ve diğer önemli belgelerin yayınlanmasıyla dünya genelinde büyük yankı uyandırdı. Wikileaks, bu belgeleri zaman içinde peyderpey yayınlamış ve uluslararası ilişkilerde önemli tartışmalara yol açmıştır.

Julian Assange tarafından kurulan Wikileaks, Çinli muhalifler ve birçok ülkeden gazeteciler, matematikçiler ve teknoloji uzmanları tarafından desteklenmiştir. Wikileaks'in faaliyetleri ve belgelerin ifşa edilmesi, gizlilik ve bilgi özgürlüğü konularında küresel tartışmalara neden olmuştur.

Editör: Zeliha YAKUT