İstiklal Marşı'nı Kim Yazdı?Hem Milli Ruh, Hem Bozkırın Sesi

Bir zamanlar, İstiklal Marşı'nı kim yazdı diye sorsanız, "Valla ben yazmadım!" diyecek yüzlerce kişiyle karşılaşabilirdiniz. Ama bu sorunun cevabını hepimiz biliyoruz: Mehmet Akif Ersoy. Adam öyle bir marş yazmış ki, adeta milli ruhu kaleme almış! Kafası “milli” çalışan Akif, bu muhteşem dizeleri Türk milletine hediye ederek tarihe adını altın harflerle kazıdı. İstiklal Marşı, kahraman Türk milletinin özgürlüğünü ve bağımsızlık aşkını anlatırken, aynı zamanda Akif'in uykusuz gecelerinin bir ürünü.

Polis Istiklal Marsini Kim Yazdi

Ama şimdi gelelim diğer soruya: Peki ya Neşet Ertaş bu işin neresinde?

Koca usta "Ah Yalan Dünyada" türküsüyle gönüllerimize taht kurdu. Milli meselelerde olmasa da, gönül işlerinde tam bir halk kahramanıydı! Bir belge yayınlasanız, altına imza atacağı belgesellerden biri kesinlikle "Neşet Ertaş Belgeseli" olurdu.

Hq720-5

Üstadın sazıyla ve sözleriyle dile getirdiği o yürek burkan türküler, aslında İstiklal Marşı’nda anlatılan mücadelenin bambaşka bir cephesini anlatıyordu: Hayat mücadelesi, aşk acısı, kaderin cilvesi... O da Mehmet Akif gibi dertliydi ama konular biraz farklıydı.

Images-93

Neşet Ertaş’ın o içli sesiyle seslendirdiği “Ah Yalan Dünyada”, bize sadece bu dünyanın gelip geçici olduğunu değil, aynı zamanda o müthiş ustalığın kalbimizde her zaman yaşayacağını hatırlatıyor. Eğer yaşasaydı, belki de bir köşeye oturup İstiklal Marşı’nı da bir türkü tadında seslendirir, milletin damarlarına dokunurdu.

A43683D33B40F41 562

İstiklal Marşı’nı yazan Mehmet Akif Ersoy’dan, gönüllere dokunan Neşet Ertaş’a kadar, bu toprakların sesi asla susmaz. Hem milli hem de manevi dünyamızda yankılanan bu isimler, tarihin birer kültürel hazinesi olarak varlıklarını sürdürüyorlar.

Kapak 110731

 İstiklal ve Türküler Arasında İnce Bir Çizgi


Mehmet Akif’in kalemiyle yazdığı İstiklal Marşı, Neşet Ertaş’ın sazıyla yankılanan türkülerle birlikte bu milletin gönlünde sonsuza dek yaşayacak.

Uaq B Fzp7 Kk S C3 Jwy I9Va Dg

Dünya yalan olabilir ama bu iki büyük insanın eserleri hep gerçeğin ta kendisi olarak kalacak!


X240