Neşet Ertaş ve "Zahidem": Türküye Dökülen Bir Aşk Hikâyesi

"Zahidem" Türküsü Nasıl Doğdu?


Türk Halk Müziği’nin unutulmaz isimlerinden Neşet Ertaş, eserleriyle Anadolu’nun kültürel mirasını yaşatan bir ozan olarak tanınır. Ertaş’ın dillere pelesenk olan "Zahidem" türküsü, bir aşk hikâyesinin derin izlerini taşır. Bu eser, Neşet Ertaş’ın gençlik yıllarında amcasının kızı Zahide’ye duyduğu platonik bir aşkın yansımasıdır. Zahide'nin başka biriyle evlendirilmesi, bu türkünün duygusal temelini oluşturur.

"Zahidem" Türküsünün Sözlerinde Ne Anlatılıyor?


Türkü, bir sevdanın içinde barındırdığı çaresizliği ve derin hüznü anlatır. "Zahidem, gurbanın olam, ne olacak halim?" dizeleri, sevginin ulaşılamazlığı karşısında duyulan acıyı dile getirir. Neşet Ertaş’ın yürekten gelen yorumu, bu duyguları dinleyiciye etkileyici bir şekilde aktarır.

Neşet Ertaş'ın Müzik Dünyasındaki Yeri Nedir?


Türk Halk Müziği'ne kazandırdığı eserlerle Neşet Ertaş, bir döneme damga vuran sanatçılardan biridir. Sazıyla ve içli yorumu ile dinleyiciyi derinden etkileyen Ertaş, türküleri aracılığıyla aşk, hüzün ve Anadolu insanının yaşamından kesitler sunar. "Zahidem" ise bu eserlerin en öne çıkanlarından biridir ve halkın gönlünde taht kurmuştur.

Neşet Ertaş’ın "Zahidem" türküsü, yalnızca bir müzik eseri değil, aynı zamanda Anadolu’nun duygu dünyasının bir yansıması olarak yıllardır hafızalardaki yerini koruyor.

Zahide Kurbanım N'olacak Halim 

Zahide Kurbanım N'olacak Halim
Gene Bir Laf Duydum Kırıldı Belim
Gelenden Gidenden Haber Sorayım
Zahidem Bu Hafta Oluyor Gelin 

***   ***   *** 

Hezeli Dedeli Gönül Hezeli
Çiçekdağı Da Döktü M'ola Gazeli
Dolaştım Alemi Gurbet Gezeli 
Bulamadım Zahidem'den Güzeli 

***   ***   *** 

Gurbet Ellerinde Esirim Esir
Zahide Gurbanım Hep Bende Kusur 
Eğer Anan Seni Bana Verirse
Nemize Yetmiyo El Kadar Hasır

   Neşet Ertaş