A Milli Takımımız, EURO 2024 F Grubu ikinci maçında Portekiz ile karşı karşıya gelecek. Ay-Yıldızlılar, rakibini mağlup ederek son maçlar öncesi bir üst tura yükselmenin hesaplarını yapıyor. Maç, 22 Haziran Cumartesi günü TSİ 19.00'da oynanacak. Alman hakem Felix Zwayer'in yöneteceği karşılaşma öncesi yazarımız Murat Fevzi Tanırlı, dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.

Felix Zwayer Kimdir?

Felix Zwayer, 2009'dan bu yana Bundesliga'da düdük çalan deneyimli bir hakemdir. 2012 yılında FIFA kokartı takan Zwayer, Bundesliga’da 229, Şampiyonlar Ligi’nde 30, Avrupa Ligi’nde 25 müsabakada görev aldı. Ayrıca, 2018 Dünya Kupası’nda VAR teknolojisinin ilk kez kullanıldığı turnuvada video yardımcı hakem olarak seçildi.

6674A13E1E3D2886Ba991214

İlk Kez Avrupa Şampiyonası'nda

Felix Zwayer, kariyerinde ilk kez Avrupa Şampiyonası’nda hakemlik yapıyor. İlk maçını İtalya-Arnavutluk karşılaşmasında yöneten Zwayer, 4 sarı kart göstererek başarılı bir performans sergiledi. Bu performansı sonrası UEFA Hakem Komitesi, Zwayer’e ikinci maçlarda da görev verdi.

Şike Skandalı

Zwayer'in hakemlik kariyeri boyunca peşini bırakmayan bir skandalı var. 2005 yılında Wuppertal ile Werder Bremen amatör takımları arasında oynanan karşılaşmada, hakem Robert Hoyzer’in yardımcılığını yaparken "Wuppertal lehine kritik pozisyonları gözardı etme" şikesine adı karıştı. Bu olay sonrası 6 ay boyunca men edilen Zwayer'in durumu, Alman Die Zeit gazetesinin Almanya Futbol Federasyonu’ndan sızdırılan belgeleri yayınlamasına kadar gizli tutuldu.

6674A14B1E3D2886Ba991217

Parayı Aldı mı?

Zwayer'in parayı alıp almadığı tartışmalı olsa da Alman Futbol Federasyonu, rüşvet aldığına dair belgelerin dava dosyasında bulunduğunu belirtti. Zwayer’in o dönem itirafçı olması ve Robert Hoyzer davasının soruşturulmasına katkıda bulunması, kariyerine devam edebilmesini sağladı.

Jude Bellingham Olayı

Zwayer’in şike skandalı, yıllar boyunca peşini bırakmadı. Son olarak, 2021 yılında Bayern Münih ile Borussia Dortmund arasında oynanan maçtan sonra Jude Bellingham’ın Zwayer’e yönelik ağır eleştirileri gündeme geldi. Bellingham, "Almanya'nın en büyük maçına, kariyerinde şike yapan bir hakeme görev veriyorsunuz, ne bekliyorsunuz ki!" diyerek Zwayer’e sert tepki gösterdi. Bu olay sonrası Zwayer’in hakemliği bir süre sekteye uğradı, ancak Şubat 2022'de sahalara döndü.

A Milli Takımımız ile Portekiz arasındaki önemli karşılaşma, Felix Zwayer’in hakemlik kariyerindeki kritik anlardan biri olacak. Maçın sonucunu ve hakemin performansını izleyip göreceğiz.