Merkez Bankası Faiz Oranını Kaçta Tuttu?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 50'de sabit tuttu. Bu karar, Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada kamuoyuyla paylaşıldı.

Enflasyon Eğilimi Nasıl Değerlendirildi?

Merkez Bankası'nın açıklamasında, Haziran ayında aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir zayıflama kaydedildiği belirtildi. Öncü göstergelerin, Temmuz ayında aylık enflasyonun yönetilen ve yönlendirilen fiyat ve vergi ayarlamaları ile işlenmemiş gıda fiyatlarındaki arz yönlü gelişmeler nedeniyle geçici olarak artacağını gösterdiği ifade edildi. Ancak, ana eğilimdeki yükselişin nispeten sınırlı kalacağı öngörülüyor.

HAMSTER KOMBAT SON DAKİKA 3 Eylül 2024 Hamster Kombat günlük şifre açıklandı! Telegram Hamster Kombat günlük kombo kartları 3 Eylül 2024 2024 HAMSTER KOMBAT SON DAKİKA 3 Eylül 2024 Hamster Kombat günlük şifre açıklandı! Telegram Hamster Kombat günlük kombo kartları 3 Eylül 2024 2024

Yurt İçi Talep Nasıl Etkileniyor?

Yakın döneme ilişkin göstergelerin, yurt içi talebin halen enflasyonist düzeyde olmakla birlikte yavaşlamaya devam ettiğini teyit ettiği belirtildi. Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyonist baskıları canlı tutmaya devam ediyor. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunu yakından takip ediyor.

Merkez Bankasi Faiz Karari

Dezenflasyon Süreci Nasıl Güçlenecek?

Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkilerinin yakından izlendiği vurgulandı. Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar verdi. Ancak, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yineledi. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği ifade edildi. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacak.

Kredi Büyümesi ve Likidite Koşulları Nasıl Değerlendirildi?

Kredi büyümesi ve kompozisyonu göz önünde bulundurularak makro finansal istikrarı ve parasal aktarım mekanizmasını destekleyecek şekilde yabancı para kredilere yönelik ek önlemler alındığı açıklandı. Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizmasının ilave makroihtiyati adımlarla desteklenmeye devam edileceği belirtildi. Likidite koşullarının muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izlendiği, sterilizasyon araçlarının gerektiğinde çeşitlendirilerek etkin şekilde kullanılacağı ifade edildi.

Merkez Bankası Gelecek Kararlarını Nasıl Şekillendirecek?

Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyeceğini açıkladı. Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergelerin yakından takip edileceği ve Kurul'un, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacağı belirtildi. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacağını duyurdu.

Editör: Murat Serdar Yıldız