Eylem Tok Türkiye'ye İade Ediliyor mu?

ABD'deki Eylem Tok'un Türkiye'ye iadesiyle ilgili yeni gelişmeler ortaya çıktı. Mart ayında, ehliyetsiz şekilde kullandığı lüks araçla Murat Aci'nin ölümüne neden olan oğlunu yurt dışına kaçıran Eylem Tok, ABD'de hakim karşısına çıkacak. Türkiye'ye iade edilip edilmeyeceği konusunda karar verilecek olan Tok için hazırlanan taslak metin kamuoyuna açıklandı.

Eylemtokk80844

Eylem Tok Ne Zaman Türkiye'ye Getirilecek?

Eylem Tok, 11 Eylül Çarşamba günü saat 14.15'te Boston şehrindeki Massachusetts Bölge Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak. Bu duruşmada, Türkiye'ye iade edilip edilmeyeceği kararlaştırılacak. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Eylem Tok'un iadesini onaylaması için hazırladığı taslak karar metni Hakim Donald Cabell'e sunuldu.

Eylemtokk90909

Eylem Tok İçin Mahkeme Ne Karar Verdi?

Hakim Donald Cabell'e sunulan taslak metinde, Tok'un Türkiye'ye iade edilmesi gerektiği belirtiliyor. Taslak kararda, Türkiye'den gelen delillerin yeterli bulunduğu ve Tok'un Türk Ceza Kanunu'nun 281'inci maddesine aykırı olarak delilleri yok etmek, saklamak ve değiştirmek; ayrıca Türk Ceza Kanunu'nun 283. maddesine aykırı olarak suçluyu korumaktan iade edilmesi gerektiği ifade ediliyor. Kararda, "ABD Dışişleri Bakanı tarafından iade ve teslim konusunda daha ayrıntılı karar verilinceye kadar kendisinin bu süre içinde gözetim altında tutulması için adli kolluk güçlerine teslim ediyorum" ifadesine yer verildi.

Yargıtay Savcısı Necip Cem İşçimen Kimdir? Necip Cem İşçimen Neden Saldırıya Uğradı Sağlık Durumu Nasıl? Yargıtay Savcısı Necip Cem İşçimen Kimdir? Necip Cem İşçimen Neden Saldırıya Uğradı Sağlık Durumu Nasıl?

Eylemtokkkkk

Eylem Tok ve Oğlu Hakkındaki Suçlamalar Ne?

Eylem Tok'un 17 yaşındaki oğlu Timur Cihantimur, Mart ayında ehliyetsiz olarak kullandığı lüks otomobille yol kenarında park halinde bulunan 3 ATV tipi araca çarptı. Bu kaza sonucunda 29 yaşındaki Oğuz Murat Aci hayatını kaybetti ve birden fazla kişi yaralandı. Sürücü Timur Cihantimur, annesi Eylem Tok tarafından önce Mısır'a, ardından ABD'ye kaçırıldı. Olayla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Eylem Tok hakkında "suçluyu koruma" ve Timur Cihantimur hakkında ise "taksirle öldürme ve yaralama" suçlarından yakalama kararı çıkardı. Haklarında kırmızı bülten çıkarılması talep edildi.

Eylemtokk21

Eylem Tok ve Oğlu Operasyonla Yakalandılar

Türkiye, geçtiğimiz ay anne ve oğlunun ABD'den iadesini talep etti. 14 Haziran Cuma günü ABD'nin Boston kentinde polis tarafından gerçekleştirilen operasyonla Timur Cihantimur ve Eylem Tok yakalandı. Daha önceki duruşmalarda ikilinin tutukluluğunun devamına karar verilmişti.

Eylem Tok ve Oğlunun Son Durumu Ne?

Eylem Tok'un Türkiye'ye iade edilip edilmeyeceği 11 Eylül'de yapılacak duruşmada netlik kazanacak. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın iade taslağı hakime sunuldu ve karar metni kamuoyuna açıklandı. Tok'un Türkiye'ye iade edilmesi durumunda, Türk Ceza Kanunu'na göre yargılanması bekleniyor.

Editör: Murat Serdar Yıldız