Su böreği Türk mutfağında çok sevilen lezzetlerden biridir. Çok sayıda kişi börek yaparken daha hafif olması nedeniyle su böreğini tercih ediyor. Öyle ki Su böreği yaparken püf noktaları da her zaman tartışma konusu olmuştur.

Usta börekçiler çok lezzetli su böreği yapabilirken evde su böreği yapan çoğu ev hanımı açıkçası ayarını tutturamıyor.

Börek ya pişme aşamasında ya da piştikten sonra dağılma sürecine giriyor. Bu sorunu yaşamamak için ise böreğin püf noktalarını çok iyi bilmek gerekiyor.

Su böreğinin aslında çok basit bazı tüyoları var. Sadece bunları bilmek bile su böreğinin çokça lezzetli olmasını sağlıyor.

Somer Sivrioğlu belki de Türkiye'nin en ünlü ve en becerikli şeflerinden biri. Neyse ki onun önerileri tv8 ekranlarında Tüm Türkiye ile buluşuyor. Acun Ilıcalı'nın sahibi olduğu tv8 kanalında yakında yine Masterchef Türkiye programı yayında olacak. Programın usta şeflerinden biri de Somer Şef olarak bilinen Somer Sivrioğlu.

Bayramda börek yapmak isteyen ev hanımları Somer Şef'in tavsiyelerinden yararlanarak börek yapmak istiyor.

Akşam gazetesinde yayınlanan bir haberde; Su böreğinin pekte bilinmeyen püf noktalarına yer verildi. Somer Şef tarafından açıklanan püf noktalara bakıldığında lezzetli su böreği yapmanın ayrıntıları anlatıldı.

Smer Şef su böreğinin püf noktalarını yüksekliği, içinin nasıl doldurulduğu, en üst ve en alt katmanı şeklinde sıralıyor.

Peki beş adımda lezzetli su böreği nasıl yapılır?

Akşam gazetesinde Su böreği yaparken dikkat edilmesi gerekilen püf noktalar ayrıntılı bir şekilde anlatıldı.

1. Su böreği tarifi için öncelikle malzemeleri hazırlayın. Unu eleyin ve büyük bir kaba alın. Tuzu ekleyin. Yumurtayı katıp, kenarlardan başlayarak, yumurtayı birbirine yedirerek yoğurun. Hamurun toparlanması için yavaş yavaş suyu ekleyin. Toparlanan hamuru, mutfak tezgâhınızın üzerine alın. Uzun bir süre iyice özleşene kadar en az 40 dakika hamuru yoğurun ve en az 1,5 saat hamurun üzerine bir bez örtün ve bekletin.

2. Hazırladığınız hamuru 10 eşit parçaya ayırın ve üzerini kurumaması için bir bezle kapatın. Hamur açacağınız yeri unlayın. Hamur bezelerini oklava yardımıyla incecik açın. Yufkaların ince olması su böreğinin püf noktasıdır. Her yufkayı bir bez üzerine serin. 10 hamur bezesini de açtıktan sonra kolay haşlamak için yufkaları üst üste koyun ve ortadan ve uzunlamasına keserek hepsini bir anda dörde bölmüş olacaksınız.

3. Açtığınız hamurları haşlamak için; derin bir tencereye sıcak su, tuz ve limon sıkın. Su kaynamış olmalıdır. Kaynayan suya açtığınız hamurları birer birer ilave edin. Sürekli kontrol edip bir kevgir yardımıyla parçalanmaması için yavaşça çevirerek yumuşayana kadar haşlayın. Haşladığınız hamurları tel bir süzgecin üzerine alın ve sularının süzülmesini sağlayın.

4. Böreğin iç harcı için; maydanozu incecik kıyın. Beyaz peyniri sertliğine göre rendeleyin ya da bir çatal yardımıyla ezin. Kıyılmış maydanozla birlikte harmanlayın. İsteyenler kıymalı da yapabilir.

5. Fırın tepsisini tereyağı ile yağlayın. 1 kuru yufkayı tepsinin en altına serin. Üzerine eritilmiş tereyağı gezdirin. Hazırladığınız peynirli iç harçtan üzerine serpiştirin. Ardından haşladığınız 1 yufkayı ekleyin. Ardından yine harcınızdan ilave edin. Bunu son bir yufka kalana kadar yapın ve her haşlanmış yufka üzerine mutlaka erimiş tereyağı sürün.

En son kalan kuru yufkayı da tepsinin üstüne yerleştirin ve tereyağı sürün. Su böreğini, önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Böreği ters çevirerek hem altının hem üstünün pişmesini sağlayın. Sıcacık nefis su böreği hazır. Afiyet olsun.

SU BÖREĞİNİN PÜF NOKTALARI

Yufkalar ince açılmalı ve her kat arasına tereyağı sürülmelidir ve haşlarken parçalanmamasına özen gösterilmelidir

EVDE BAKLAVA YAPMANIN pratik yöntemi, ev baklavası nasıl yapılır, malzemeleri, kaç derece pişirilir? EVDE BAKLAVA YAPMANIN pratik yöntemi, ev baklavası nasıl yapılır, malzemeleri, kaç derece pişirilir?

Şeflerden hazırladığımız bilgilere göre su böreğinin püf noktaları şu şekilde:

Kullanılan tereyağın lezzeti önemli

Un mutlaka elenmiş olmalıdır

Hamur çok iyi yoğrulmalıdır

Su böreği ters çevirerek arkalı önlü pişirilmelidir

Önemli uyarı: Su böreği yaparken mutlaka içerisinde ekleyeceğiniz malzemelere dikkat edin. Malzemeler mutlaka oda sıcaklığında olsun. Ne sıcak nede soğuk. Ayrıca malzemelerin taze olması da böreğinizin daha lezzetli olmasını sağlayacak başka bir detaydır.