Soğuk Algınlığı En Hızlı Nasıl Geçer?

Mevsimin kışa meyil etmeye başladığı günlerdeyiz. Üstelik bu sene, hava oldukça hızlı ve sert bir değişim yaşattı bize. Bir sabah uyandık ve üşüyorduk. Bu keskin değişimin ilk gündemi de elbette, soğuk algınlığı oldu. Uzmanlara göre bir en fazla iki ay içinde grip virüsleri yayılacak. Dolayısıyla soğuk algınlığı, soğuk algınlığı tedbirleri, tavsiyeleri, soğuk algınlığını kolay atlatmanın yolları, istirahat önerileri, bitkisel çareler, ilaç alternatifleri en çok konuşulan konularımız haline gelecek. Virüsler kapıyı çalmadan, grip ve soğuk algınlığına ne iyi gelir sorusunun cevaplarını sıralamaya başlamak iyi bir fikir.


Soğuk Algınlığına Ne İyi Gelir?

Papatya Suyu
Okaliptüs Yağı
Lavanta
Elma Sirkesi ve Bal
Zencefilli Bal
Maydanoz Çayı
Kuşburnu Marmelatı
Ihlamur
Karanfil Yağı
Böğürtlen Çayı
Ballı Süt
Limonata

soğuk algınlığına ne iyi gelir

En sık bilinen virüslerin sebep olduğu, bulaşıcı bir hastalık olan soğuk algınlığı, burun akıntısı, boğazda kaşınma hissi, halsizlik, öksürük, boğuk ses, boğaz kuruluğu, hafif şiddette baş ağrısı, boğaz ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterir.

Soğuk algınlığının daha nadir görülen belirtileri ise: göz kızarıklığı, zayıflık, iştahsızlık, aşırı yorgunluk, zayıflık, titreme gibi belirtilerdir. Viral bir enfeksiyon hastalığı olan soğuk algınlığı, üst solunum sisteminin bozulması sonucu ortaya çıkar. Çoğunlukla koronavirüsler veya rhinoviruslerin sebep olduğu bir hastalıktır. Akut nezle ya da viral franjit adıyla da bilinir.

Sağlıkta en doğru tedavi yöntemleri ve kesin sonuçlar için lütfen alanında uzman bir doktora başvurunuz. Tavsiyelerimiz hafif şiddetteki rahatsızlıklar için evde geçici bitkisel öneriler içerir. Sağlıklı günler dileriz…
Soğuk Algınlığına İyi Gelen Bitkisel Çözümler

1) Papatya Suyu

Soğuk algınlığı ne iyi gelir diyenlerin imdadına kırlarda yetişen papatyalar yetişecek. Bu bitki sayesinde hastalığı kısa sürede atlatabilirsiniz.
Papatya suyunu sıcak şekilde bir kaseye dökün. Başınızı kaseye yaklaştırın ve buharını içinize çekin.
Bu işlemi günde birkaç defa yapın. Solunum yollarının rahatlamasını sağlayacaktır.


2) Okaliptüs Yağı

Soğuk algınlığına ne iyi gelir diyenlere bir diğer önerimiz okaliptüs yağıdır. Bu yağın nefesi açma ve solunumu rahatlatma etkisi vardır.
Okaliptüs yağını uykudan önce yastığınıza birkaç damla damlatın. Gün içinde de kıyafetin yakasına birkaç damla dökün.
Yağda bulunan mentol sayesinde ciğerlerin rahatlamasına yardım edebilirsiniz.


3) Lavanta

Soğuk algınlığı nasıl geçer sorusuna yanıt arayanlar evinden lavantayı eksik etmesin.
Lavanta yağını odanın dört bir köşesine dökerek ciğerlerin temizlenmesini hızlandırabilirsiniz.
Lavanta çayı içerek vücudunuza sıvı takviyesi yapabilirsiniz. Bu çayın burun akıntısını ve öksürüğü kesme gücü vardır.


4) Elma Sirkesi ve Bal

Soğuk algınlığı en hızlı nasıl geçer sorusuna ilaç gibi bir yanıtımız olacak. Elma sirkesi ve bal karışımını her sabah macun kıvamında tüketerek hastalığın etkilerini hafifletebilirsiniz.
Birkaç defa denedikten sonra öksürüklerin azaldığını ve daha iyi hissettiğinizi göreceksiniz.
Elma sirkesini balın üzerine dökerek kıvam verebilirsiniz. Macun kıvamında olması yeterlidir.


5) Zencefilli Bal

Soğuk algınlığı doğal çözüm yöntemlerinden biri olan zencefilli bal karışımı, hastaların vücut direncini yükseltmek için öneriliyor.
Bir tatlı kaşığı doğal balın üzerine bir tutam toz zencefil ekleyerek günde 3 defa tüketin.
Enerjinin yenilendiğini, öksürüğün hafiflediğini ve burun akıntısının azaldığını gün içinde görebilirsiniz.


6) Maydanoz Çayı

Soğuk algınlığı evde tedavi seçeneklerinden bir diğeri de maydanoz çayıdır. Maydanoz çayı içerek hem C vitamini alacaksınız hem de antioksidan mineraller sayesinde hastalığı kısa sürede atacaksınız.
Maydanoz çayını hazırlamak için birkaç dal maydanozu 1 su bardağı suda kaynatabilirsiniz.
Dilediğiniz anda bu çayı içebilirsiniz. Limon dilimleri ile çayın etkisini daha da arttırmak mümkün.


7) Kuşburnu Marmelatı

Soğuk algınlığı çorba ve doğal yiyecekler yardımıyla iyileştirilebilir. Doğal yiyeceklerden biri de kuşburnu marmelatıdır.
Kuşburnu marmelatı özellikle de Amasya ilinde çok yaygın şekilde tüketilir. Hastalıklara çare olması adına her mevsim tüketilmelidir.
Soğuk algınlığında öksürükleri kesme, vücudu toplama ve enerji verme etkisi vardır.


8) Ihlamur

Ihlamur, senelerdir soğuk algınlığı üşüme titreme ne iyi gelir sorusunun yanıtlarından biridir ve en meşhur olan doğal çözümdür.
Ihlamur ağacının yapraklarını kurutup çay olarak tüketerek bu hastalığı birkaç gün içinde vücudunuzdan atabilirsiniz.
Ihlamur antioksidan ve C vitamini içeren faydalı bitki çayıdır. Gün içinde 3 fincan ölçüde tüketmeniz iyi gelecektir.


9) Karanfil Yağı

Şayet soğuk algınlığı döneminde burun tıkanıklığını yüksek oranda hissediyorsanız; karanfil yağını yanınızdan eksik etmeyiniz.
Karanfil yağı, nefesi açan ve zihni uyaran bir yağdır. Hastayken yapmak zorunda olduğunuz işlerinize odaklanmanıza yardım eder.
Karanfil yağını içme suyuna birkaç damla atarak da etkilerini görebilirsiniz.


10) Böğürtlen Çayı

Mevsim geçişlerinden hemen etkilenip soğuk algınlığı yaşadığınızda böğürtlen çayı sayesinde kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.
Böğürtlen çayı, bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Hastalığın ilerlemesini durdurur ve solunum yollarını rahatlatır.
Antioksidan etkisi sayesinde burun akıntısını keser ve nefesin rahatlamasına yardım eder.


11) Ballı Süt

Soğuk algınlığı yaşayan çocukların daha hızlı iyileşmesine yardım edecek olan bir diğer doğal yöntem de ballı ılık süt oluyor.
Sütün balgam yaptığına dair bilgiler yer alsa da hastalık sürecinde kalsiyum desteği sağlamaktadır.
Doğal balla karıştırıp tüketilmesi, soğuk algınlığının iyileşmesini hızlandıracaktır. Yetişkinler ve çocuklar gün içinde ballı süt içebilir.


12) Limonata

C vitamini desteği, her mevsim yaşanan soğuk algınlığında önemli bir etkiye sahiptir. Bu süreçte limonata içerek vücudunuzu daha da güçlendirebilirsiniz.
Ev yapımı doğal limonata sayesinde öksürüğün kesilmesine yardım edebilirsiniz. Özellikle de ballı, tarçınlı limonata bu süreçte ilaç niyetine içilmeli.
Limonatanın evde hazırlanması ve doğal olması, hastaların şikayetlerinin azalmasında etkili olacaktır.


Soğuk Algınlığına Ne İyi Gelir? İbrahim Saraçoğlu

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’na göre soğuk algınlığı, tükürük damlacıkları, hapşırık ve öksürük şeklinde bulaşır. Saraçoğlu’na göre, kapalı ortamlarda daha hızlı bulaşan bu hastalıktan korunmanın en etkili yolu, bağışıklık sistemini güçlü tutmaktan geçer.
Doktorun, bağışıklık sistemini güçlü tutmak için temel önerisi de karaciğer ve bağırsakların toksinlerden arındırılmasıdır.
Kendisi, karaciğerin arındırılması konusunda, Lavanta Kürü veya Maydanoz-Limon Kürünü oldukça etkili bulmakla birlikte, bağırsakların arındırılması konusunda Trabzon hurmasını önermektedir.
Aynı zamanda soğan kürünün soğuk algınlığı üzerinde tedavi edici etkisini de sıklıkla vurgulamaktadır.


Soğuk Algınlığına Ne İyi Gelir? Ahmet Maranki

Prof. Dr. Ahmet Maranki, soğuk algınlığının tedavisi konusunda, doğru seçilen bitkilere öncelik vermekle birlikte, hastalık dönemlerinde bol miktarda C vitamini ve çinko alınması gerektiğini belirtir.
C vitamini içeren besinlerin başlıcaları: kuşburnu marmelatı, kivi, taze sivri biber, maydanoz ve taze narenciye olarak sıralanabilir.
Ahmet Maranki de tıpkı İbrahim Saraçoğlu gibi listenin başına soğan suyunu koymaktadır.
Bir çay bardağı su ve bir miktar balla karıştırılan soğan suyunu günde 2 ya da 3 defa tüketmeyi önermektedir.
Bunun dışında: biberiye, tarçın, zencefil, ıhlamur, limon, maydanoz, hibiscus, kuşburnu, karanfil ve zerdeçalla hazırlanan farklı kürlerin de soğuk algınlığı dönemlerinde günde bir kaç kez tüketilmesini tavsiye etmektedir.
Bunun yanı sıra, beslenme konusunda iddialı ve şaşırtan açıklamalarıyla bildiğimiz Prof. Dr. Canan Karatay’ın, soğuk algınlığı konusunda yaptığı açıklama da yine büyük yankı uyandırdı.
Karatay, grip aşısı olmaya karşı olduğunu, grip aşısı olmakla kelle ve paça çorbası içmenin vücuda etkisinin aynı olduğunu bu sebeple, bu aşıyı olmak yerine kelle ve paça çorbası içmenin çok daha yerinde olduğunu belirtti.


Çocuklarda Soğuk Algınlığına Ne İyi Gelir?

İstatistiklere göre, yetişkinler yılda 3-4 defa çocuklar ise yaklaşık 12 defa soğuk algınlığına yakalanıyor.
Çocuklarda bu hastalığa yakalanma riskinin yetişkinlere oranla bu kadar fazla olmasının sebebi, kreşlerde ve okullarda diğer çocuklarla sıkça temas halinde olmaları ve virüse bu sebeple çok daha kolay yakalanmalarıdır.
Çocuklarda soğuk algınlığı tedavisinde öncelik, antibiyotiksiz tedavilerdir. Soğuk algınlığı tedavileri, çocuklarda yetişkinlere oranla çok daha yavaştır.
Çocuğun tedavisinde önemli olan onun rahat uyumasına yardımcı olmaktır. Çünkü etkili bir istirahat bir çok tedavi yönteminden daha etkilidir. Bunun dışında, iç mekanları nemli tutmak oldukça önemlidir. Bunun için çocuklar için üretilen buhar makineleri kullanılabilir.
Odasını nemli tutmak, çocuğun uyku sırasında öksürük ve burun kaşıntılarından rahatsız olmasını önleyecektir.
Bol bol sıvı ve bal tüketimi şarttır.
Vücudun sıvı alımıyla direncini toplaması hızlanır, balgamdan kurtulması sağlanır ve ateş sonucu kaybedilen vücut ısısı yenilenir. Ancak bal konusunda dikkatli olunmalıdır.
Çünkü 1 yaşından küçük çocuklarda bal gıda zehirlenmelerine sebep olabilir.
İlaçla tedavi konusunda ise, reçetesiz kullanımlardan kaçınmak gerekir. basit bir öksürük şurubu veya burun damlası kullanımında bile çocuk doktorundan tavsiye almak önemlidir.
Tüm bu tedavi yöntemlerinin yanında, hastalık süresince çocuğun en çok ihtiyacı olan şeyin, ona karşı yakın ilgi ve şefkatiniz olduğunu unutmayın.
Çocuklar kadar, ilaç kullanımının kısıtlı olduğu hamilelik dönemlerinde kadınlar için de soğuk algınlığı oldukça rahatsız edici bir durumdur. Hamilelikte soğuk algınlığına ne iyi gelir? konusunda da öncelik, bitkisel tedavilerdir.


Soğuk Algınlığına Duş İyi Gelir Mi?

Ilık bir duş, rahatlatıcı etkisiyle rahat bir uykuya yardımcı olabildiği için hamilelikte soğuk algınlığını atlatma konusunda en büyük yardımcınız olabilir.
Uykuda başı dik bir şekilde tutmak burun tıkanıklığını bir miktar önleyebilir.
C vitamini alımı, bol sıvı tüketimi, düzenli istirahat oldukça önemlidir.
Tavuk suyu çorba gibi bilinen yöntemlerde hamilelikte soğuk algınlığının atlatılmasında etkilidir.
Burun tıkanıklığının arttığı durumlarda tuzlu su ya da burun damlası kullanılabilir.


Öksürük, Burun Tıkanıklığı ve Soğuk Algınlığına Ne İyi Gelir?

İki soru için de farklı bitkilerin tedavi edici yönleriyle ilgili tavsiyelerde bulunmak doğru olur.

Burun tıkanıklığının en bilinen çözümü, demlenmiş papatya suyudur.
Kaynar suya bir kaç damla okaliptüs yağı damlatılarak, başın üzerine örtülen bir havlu ile bu yağın buharını içinize çekmek rahatlatıcı bir yöntemdir.
Doğal ve zararsız sprey olarak satılan deniz suyu spreyinin bir benzerini evde de oldukça kolay hazırlayabilirsiniz. 1 lt kaynamış suya bir yemek kaşığı kaya tuzu, 1 yemek kaşığı karbonat ilave ederek şırınga ya da boş sprey şişeleri ile kullanabilirsiniz.
Lavanta suyunu burnunuza çekmek de tıkanan yerlerin açılmasını sağlayacaktır.
İki yemek kaşığı elma sirkesi, bir yemek kaşığı balı bir bardak ılık suda karıştırarak içmek de burun tıkanıklığının giderilmesine yardımcı olur.
Öksürük için ise; temel yöntem ıhlamur ve ayva yaprağının kaynatılarak içilmesidir.
Karabiber, bal ve sütün birlikte içilmesi de öksürüğü rahatlatıcı bir etkiye sahiptir.
Elma, tarçın, zencefil, ıhlamur, ayva ve kabuklu limonu kaynatıp suyunu içmek de göğsü yumuşatır.
Bir tatlı kaşığı bala toz zencefil karıştırıp içmek de boğazdaki tahribatın giderilmesine ve öksürüğün azalmasına yardımcı olur.