Seçmen kağıdı zorunlu mu? Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? soruları 31 Mart yerel seçim öncesi gündemde yer almaya devam ediyor. Milyonlarca kişi 31 Mart Pazar günü belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ve muhtar adaylarını seçmek için sandığa gidecek. Kayıtlı 60 milyondan fazla seçmenin tercihi, il ve ilçelerindeki yeni isimleri belirleyecek. Seçim günü gerekli belgeler, oy kabinlere girilmeden önce sandık görevlilerine gösterilecek. Seçmen kağıdı gelmeyenler ise belgelerini kendileri alabilecek. Peki, Kimlik olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı nereden alınır? YSK seçmen SORGULAMA

31 Mart oy kullanırken gerekli belgeler, seçim günü öncesi öne çıkan konulardan oldu. Mahalli seçimlerde milyonlarca vatandaş sandık başında oy kullanacak. YSK verilerine göre 60 milyondan fazla seçmen oy verme işlemini yerine getirecek. YSK tarafından paylaşılan takvime göre geçtiğimiz hafta içerisinde seçmen bilgi kâğıtlarının dağıtımının tamamlanacağı açıklanmıştı. Ancak seçim tarihi yaklaşırken, seçmen kağıdı eline ulaşmayanlar seçmen kağıdı nereden alınır? Seçmen kağıdı e devlet alınır mı, nereden alınır? sorusuna yanıt aramaya başladı. Vatandaşlar seçmen kağıtlarını e-Devlet üzerinden alabilecekler.

OY VERİRKEN SEÇMEN BİLGİ KAĞIDI ZORUNLU MU?
Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kâğıdının getirilmesi zorunlu değil. Seçmen bilgi kâğıdı ile gelmeyenler, nerede, hangi sandıkta oy kullanacağını e-Devlet, YSK’nın internet sitesi, mobil uygulaması ya da çağrı merkezinden öğrenip oyunu kullanabilecek.

SEÇİMLERDE HANGİ KİMLİK BELGELERİ ZORUNLU?
Seçmenlerin, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan resimli ve resmi nitelikteki kimliğini yanında bulundurması zorunlu olacak.

Bu belgeler nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi, “kimliğini tereddütsüz ortaya koyan” resimli, resmi nitelikteki belgeler.

OY VERME İŞLEMİNİN DETAYLARI
Seçmen kimlik kartını verecek. Seçmenin adı sandık seçmen listesinde bulunacak. Sandık kurulu başkanı, kanuna uygun biçimde hazırlanmış ve mühürlenmiş oy zarfı ile birleşik oy pusulasını, hiçbir tarafında herhangi bir işaret bulunmadığını ve arkasının sandık kurulu mührü ile mühürlü olduğunu, kurul üyelerine, müşahitlere ve seçmene gösterdikten sonra “TERCİH” veya “EVET” mührünü seçmene vererek kapalı oy verme yerini gösterecek.

Başkan tarafından seçmene kapalı oy verme yerine girmeden önce; birleşik oy pusulalarında tercih ettiği cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmamak suretiyle “TERCİH” veya “EVET” mührünü basması, “TERCİH” veya “EVET” mührü dışında herhangi bir yerine imza atmaması veya işaret koymaması, aksi halde oyunun geçersiz sayılacağı, birleşik oy pusulasını düzgün bir şekilde katlayıp zarfa koyması ve yapıştırması gerektiği uyarısı yapılacak.

KFC artık Türkiye’den çekiliyor, kapanacak mı? KFC Türkiye’de neden kapanıyor? KFC artık Türkiye’den çekiliyor, kapanacak mı? KFC Türkiye’de neden kapanıyor?

Seçmenin; cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla kapalı oy verme yerine girmesinin yasak olduğu ve cezasının bulunduğu, bu tür cihazlar varsa oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere bırakılması gerektiği, birleşik oy pusulalarından başka, zarfa hiçbir şey koymaması, aksi halde oyun geçersiz olacağı, hata veya başka bir nedenle yeni bir birleşik oy pusulası verilemeyeceği, cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi oy pusulalarının aynı zarfa konulacağı açıklanacak.

Seçmen, sandık kurulu başkanının açıkladığı şekilde hareket ettikten sonra kapalı oy verme yerinden çıkıp, zarfı sandığa bizzat atacak.

Kurul başkanı oyunu kullanan seçmene kimlik kartını verirken seçmen listesindeki adı karşısına imza cetveli kullanarak imzasını attıracak.

Seçmen, imza atmasını bilmiyor veya herhangi bir engeli nedeniyle imza atacak durumda bulunmuyorsa, sol elinin başparmağını basacak. Sol elinin başparmağı olmayanların hangi parmağını bastığı listenin imza bölümüne ayrıca yazılacak.

Sandık kurulu başkanı, oyunu kullanmış, mührünü teslim etmiş ve sandık seçmen listesini imzalamış seçmenlerin, seçmen bilgi kâğıdının arka yüzünü imzalayıp mühürledikten sonra kimliği ile birlikte kendisine iade edecek.