Roblox, son günlerde Türkiye'de büyük bir erişim engeliyle karşı karşıya kaldı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından getirilen bu yasak, oyun platformunun çocuk istismarına yönelik içerikler barındırdığı iddialarıyla ilişkilendirildi. Peki, Roblox’a erişim ne zaman sağlanabilecek ve yasak neden getirildi? İşte detaylar:

Şırnak Valiliğine atanan Birol Ekici kimdir? Birol Ekici aslen nereli, kaç yaşında ve nerelerde görev yaptı? Şırnak Valiliğine atanan Birol Ekici kimdir? Birol Ekici aslen nereli, kaç yaşında ve nerelerde görev yaptı?

Roblox’a Erişim Engeli Ne Zaman Getirildi?

Roblox’a erişim engeli, 7 Ağustos 2024 tarihinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından uygulanmaya başlandı. Erişim yasağı, Adana 6. Sulh Ceza Hakimliği’nin verdiği karar doğrultusunda gerçekleştirildi. BTK’nin internet sitesindeki güncellemeye göre, "Roblox.com 07/08/2024 tarihli ve 2024/5282 D. İş sayılı Adana 6. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla erişime engellenmiştir" ifadeleri yer aldı.

66B9D19C37446C24154018F8

Roblox Neden Yasaklandı?

Roblox’un erişim engeli, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Bilişim Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yapılan bir inceleme sonucu ortaya çıktı. 1 Ağustos 2024 tarihinde, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Adana 6. Sulh Ceza Hakimliği’ne yapılan başvuruda, platformun çocuk istismarına yol açabilecek içerikler barındırdığı belirtilmişti. Soruşturma sonucunda, söz konusu içeriklerin yer aldığı URL adreslerine erişimin engellenmesi talep edildi ve bu talep haklı bulunarak erişim engeli kararı verildi.

66B9D19E37446C24154018Fa

Roblox Açıldı mı, Ne Zaman Açılacak?

Şu anda Roblox’a yeniden erişim sağlanıp sağlanamayacağına dair kesin bir bilgi bulunmuyor. Erişim engelinin kaldırılmasına yönelik herhangi bir resmi açıklama yapılmış değil. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı’nın açıklamaları, engelin çocukların korunmasına yönelik bir tedbir olduğunu ve sürecin yasal çerçevede yürütüldüğünü belirtiyor. Engelin ne zaman kaldırılacağı veya platformun tekrar erişime açılacağı hakkında resmi bir bilgi geldiğinde, detaylar kamuoyuyla paylaşılacaktır.

66B9D1A137446C24154018Ff

Bakanlıklardan Açıklamalar

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Roblox’un erişime kapatılmasına ilişkin olarak "Karar, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan soruşturma sonucunda Adana 6. Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararı ile alınmıştır" şeklinde bir açıklama yaptı. Ayrıca, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, çocukların korunmasını sağlamak adına gerekli tedbirlerin alınmasının önemine vurgu yaptı. Tunç, Türkiye’nin hukuk devleti olarak çocukların üstün yararını koruma yükümlülüğünü hatırlattı.

Editör: Havva Andırır