Türkiye İstatistik Kurumu'nun enflasyon verileri doğrultusunda, yurt içi üretici fiyat endeksi artışına bağlı olarak Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarları yeniden belirlendi. Alkollü içkiler ve tütün mamullerinde yapılan ÖTV zammı, tüketicilere yansıyan fiyatlara doğrudan etki etti.

Kredi Kartıyla Altın Alımı Yasaklandı! Altın Bozdurma Yöntemi Neden Enflasyonu Artırıyor ve Kuyumculara Ne Tür Cezalar Verilecek? Kredi Kartıyla Altın Alımı Yasaklandı! Altın Bozdurma Yöntemi Neden Enflasyonu Artırıyor ve Kuyumculara Ne Tür Cezalar Verilecek?

Alkollü İçkilerde ÖTV Artışı: Ne Değişti?

Yapılan düzenlemeyle, yüksek alkollü içkilerdeki her litreye düşen alkol derecesi başına ÖTV miktarı 2,06 TL artırıldı. Bu değişiklik, özellikle rakı, şarap ve diğer alkollü içkilerin fiyatlarında önemli artışlara neden oldu.

Şarap, Rakı ve Diğer Alkollü İçkilerde Fiyat Artışı

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar'ın sosyal medya hesabından paylaştığı bilgiye göre, Süryani şarapları da fiyat artışından nasibini aldı. Şarap fiyatlarında en ucuz ürün 275 TL iken en pahalı şarap 2,125 TL oldu.

Vergi uzmanı Dr. Ozan Bingöl ise yaptığı hesaplamada, 70'lik rakıda ÖTV, KDV ve toplam vergi tutarlarının ne kadar arttığını ortaya koydu. Bu hesaplamalara göre, 70'lik rakının fiyatı 853 TL'ye yükseldi.

Türkiye Tekel Bayileri Platform Başkanı Özgür Aybaş, Fiyat Artışını Değerlendirdi

Özgür Aybaş da sosyal medya üzerinden yapılan hesaplamaları alıntılayarak, 70'lik rakıya yapılan zamın tüketicilere nasıl yansıyacağını belirtti. Muhtemelen firmaların zamıyla birlikte, market ve tekel bayilerinde rakı fiyatlarında 90-100 TL arasında artış bekleniyor.

Editör: Havva Andırır