Kadirli Kent Müzesi Ziyaretçilerden Yoğun İlgi Görüyor
Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde 1970 yılında cezaevi olarak inşa edilen ve 40 yıl kullanıldıktan sonra müzeye dönüştürülen Kadirli Kent Müzesi, eğitim kurumları başta olmak üzere yurt içi ve yurt dışından gelen ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor.
Cezaevi Müzesi Ziyarette Açıldı
14 yıl önce ziyarete açılan Kadirli Kent Müzesi, 2 bin 548 metrekare alana sahip. Müzede yörenin kültürel ve folklorik özellikleri ile sosyal ve ekonomik yaşantısına dair ögeler sunuluyor. Ziyaretçiler, Çukurova'da doğmuş ve yetişmiş Yaşar Kemal, Aşık Abdulvahap Kocaman, Aşık Feymani ve arkeolog Halet Çambel gibi isimlerin bal mumu heykellerini, özel eşyalarını ve eserlerini de görebiliyor.
Cezaevi Müzesi Eğitim Kurumu Olarak Düzenlenildi
Kadirli Kent Müzesi sorumlusu Cevahir Yıldızeli Zararsız, müzenin eğitim kurumu gibi düşünüldüğünü dile getirerek şunları söyledi:
"Cezaevi binası 1970'li yıllarda cezaevi olarak inşa edildi. 2010 yılına kadar cezaevi olarak faaliyet gösterdi. 2010 yılında cezaevinin kapatılıp Osmaniye'ye taşınmasıyla bu bina harabe durumundaydı. Belediye ve DOĞAKA olarak burayı biz müzeye çevirdik. Müzemiz açılalı 8 yıl oldu. İçeride Kadirli'mizin kimliğini temsil eden eserler var. Kadirli'nin tarihçesi, yemek kültürü, düğün geleneği, geleneksel çocuk oyunları bölümü, tarım bölümü, meslek grupları yer alıyor. Biliyorsunuz ki bizim Çukurova bölgesi aşıkların, yazarların yoğun olduğu bir yer. En başta Yaşar Kemal geliyor. Dünyaca ünlü Kadirli'mizi tüm dünyaya tanıtan İnce Memed kitabıyla Yaşar Kemal'in silikon heykelini yaptık. Yine cezaevi anısından yaptığımız hapishane bölümümüz var. Hemen yan tarafta Huğ evimiz var. Huğ ev biliyorsunuz ki bizim Çukurova bölgesinin konar göçerlikten sonra yerleşik hayata geçişi temsil ediyor. Tek odalı, geniş ailenin hep birlikte yaşadığı bir Huğ evimiz mevcut. Restorasyon döneminde duvarda hala cezaevinde kalan mahkumların kendi duygu ve düşüncelerine anlatılan yazıları vardı. Bunlar restorasyon aşamasında yok olmasın diye biz bunları cezaevi bölümüne taşıdık. Orada sergileniyor o yazılar şu an. İki tane de cezaevi döneminde kalan avlu bölümü, havalandırma bölümleri var. Biz o cezaevindeki o karanlık ortamı yok etmek için şu an çocuklarımızla birlikte orada kitap okum etkinlikleri yapıyoruz havalandırma bölümünde. Biz müzeyi kurarken eğitim kurumu gibi düşünüyoruz. Çocuklarımıza anlatmak, Kadirli'mizi kültürümüzü tanısınlar ki tüm dünyaya onlar vesile olsun tanıtıma aşamasında. Buradan ben herkesi müzemize davet ediyorum, gelip görmelerini istiyorum."
Cezaevi Müzesinde Neler Var?
Kadirli Kent Müzesi'nde ziyaretçiler şu eserleri görebiliyor
Yörenin kültürel ve folklorik özelliklerine dair ögeler
Kadirli'nin tarihçesi
Kadirli yemek kültürü
Düğün geleneği
Geleneksel çocuk oyunları
Tarım bölümü
Meslek grupları
Yaşar Kemal'in silikon heykeli
Cezaevi anısı hapishane bölümü
Huğ evi
Cezaevi duvarında mahkumların yazıları
Cezaevi avlusu ve havalandırma bölümleri
Kadirli Kent Müzesi'ni ziyaret etmek isteyenler, müzeye giriş için ücret ödemek zorunda. Müze pazartesi günleri hariç her gün ziyarete açık.