2160, 3600 gün ile erken emeklilik başvuruları SGK’ya (Sosyal Güvenlik Kurumu) yapılıyor. 1997 ile 2011 tarihleri arasında sigorta girişi yapılan vatandaşlar Mart 2024’te emekli oluyor. İşte çalışanlara 2160, 3600 prim günüyle erken emeklilik detayları…

Erken emeklilik yollarını araştıran ve şartlarının uyması halinde anında emeklilik başvurusunu SGK’ya (Sosyal Güvenlik Kurumu) yapmak isteyen milyonlarca vatandaş bu haberle sevindi.  Türkiye’de çalışanlar için emeklilik şartları prim, sigorta tarihi ve yaş çerçevesinde belirleniyor. Ancak vatandaşlar erken emeklilik için bazı şartları yerine getirdiğinde koşullar farklılık gösterebiliyor. Peki, onaylanan erken emeklilik koşulları neler? Kimler erken emekli olabilir? Erken emeklilik yolları neler? İşte erken emekli olmak isteyenlere formüller…

ERKEN EMEKLİLİK BAŞVURUSUNDA ONAYLANAN FORMÜLLER
Erken emeklilik düşüncesi her çalışanın aklında var. Çalışanlar bir an önce emekli olma yollarını araştırırken Meclis’te ise emeklilik reformu çerçevesinde çeşitli düzenlemeler devam ediyor. 7 formülle erken emeklilikten yararlanmak ise mümkün hale geldi. Emekliliğini hızlandırmak isteyen vatandaşlar bu yolları araştırıyor. Ülkemizdeki emeklilik mevzuatı çerçevesinde sigorta türüne bağlı olarak prim gün sayısı şekilleniyor. Buna ek olarak yaş şartı ile sigorta giriş tarihi de emekli olunacak zamanı belirliyor. Öne çekmek isteyenler için erken emeklilik yöntemlerinde de şartları sağlamak önem taşıyor.

3600 PRİM GÜNÜYLE EMEKLİLİK NASIL YAPILIR?
3600 prim günüyle erken emeklilik 15 yıl sigortası işleyen vatandaşlar için geçerli. Kısmi emeklilik olarak geçen 3600 günle emeklilikten yararlanmak için 15 yıl çalışılması şartı bulunuyor. Böylelikle kadınlar 58, erkekler de 60 yaş ile emekli olabiliyorlar. Bu erken emeklilik formülü 1999 öncesi için geçerlidir.

2160 GÜN AZ PRİMLE EMEKLİLİK
Doğum borçlanmasıyla erken emeklilik en az 1 çocuk sahibi kadın çalışanlar için sağlanıyor. 3 çocuğu olan kadın çalışanlar 2160 gün daha erken emeklilikten faydalanabiliyor. 6 yıl erken emekli olmak isteyen kadınların sigorta öncesinde doğum yapmış olması gerekiyor.

ASKERLİK BORÇLANMASIYLA ERKEN EMEKLİLİK
Erkek çalışanlar için de borçlanma yoluyla erken emekli olmak mümkün. Askerlik borçlanmasıyla erken emeklilikte en az 1 yaş farkla emekli olmak mümkün oluyor. Bunun içinse erkek çalışanların sigortası yapılmadan önce askere gitmiş olması gerekiyor.

MALULEN ERKEN EMEKLİLİK
Erken emeklilik vatandaşlara yüzde 60 oranında iş gücünü kaybetmeleri halinde de sağlanıyor. İş göremezlik raporu alan vatandaşlar böylelikle 1800 gün primleri varsa malulen emeklilik maaşından da yararlanarak erken emekliliğe ayrılıyorlar. Malulen emeklilik çerçevesinde bu durumda herhangi bir yaş şartı da aranmıyor.

ENGELLİ VATANDAŞLARA ERKEN EMEKLİLİK
Engel durumu olan çalışanlar için aldıkları yüzde 40 engelli raporu erken emekli olmayı sağlıyor. Vergi indirimi ile emeklilik hakkı veriliyor. Ayrıca yüze 40 engelli olan çalışanlar için emeklilikte yaş şartı da istenmiyor.

ANNE OLAN ÇALIŞANLARA ERKEN EMEKLİLİK
1 Ekim 2008 tarihinden sonra sigorta girişi yapılmış olan annelere erken emeklilik hakkı sağlanıyor. Bunun için annenin bakıma muhtaç bir engelli çocuğu olması şartı aranıyor. Böylelikle primlerin dörtte biri toplam edinilen prime ek olarak sayılıyor ve erken emekli olma hakkı veriliyor.

YIPRANMAYLA ERKEN EMEKLİLİK
Yıpranma payı özellikle ağır işlerde çalışan vatandaşlar için erken emeklilikte kullanılıyor. Bu meslek grupları içinde gemi adamı, madenciler, gazeteciler gibi pek çok meslek yer alıyor. Sigortalılık süresine eklenen prim ile erken emeklilik ağır işlerdeki vatandaşlar için kabul ediliyor.