TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda kabul edilen Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi, önemli düzenlemeleri içermesiyle dikkat çekiyor. Yeni düzenlemeyle birlikte öğretmenlik mesleğinin kariyer basamakları yeniden düzenleniyor ve öğretmenlere önemli haklar tanınıyor.
Öğretmenlik Mesleği için Yeni Kariyer Yapısı ve İlerleme Koşulları
Teklif, öğretmenlik mesleğini üç kariyer basamağına ayırıyor: öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen. Bu yeni yapıda, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik için belirli hizmet süreleri ve eğitim şartları getiriliyor. Örneğin, uzman öğretmenlik için en az 10 yıl öğretmenlik hizmeti gerekliliği bulunuyor.
Başöğretmenlik Ünvanı için Yeni Düzenlemeler
Geçici 3'üncü madde eklenerek, uzman öğretmenlik için gerekli olan 10 yıl bekleme süresi olmaksızın, 20 yıllık kıdemi tamamlayan öğretmenlere başöğretmenlik ünvanı için başvurma imkanı sağlanıyor. Böylece, 230 bin öğretmenin bu düzenlemeden yararlanarak başöğretmen ünvanı için başvurabileceği belirtiliyor.
Öğretmenlere Yeni Haklar ve Koruma Sağlanacak
Yeni düzenleme ile öğretmenlerin mesleki hakları güvence altına alınıyor. Öğretmenler, mesleki faaliyetleri dışında rızaları olmadan görevlendirilemeyecek ve Devlet Memurları Kanunu kapsamındaki tüm haklardan faydalanacaklar. Ayrıca, öğretmenlere yönelik işlenen suçlarda cezaların yarı oranında artırılması ve bazı suçlardan tutuklu yargılanma gibi düzenlemeler getiriliyor.
Milli Eğitim Akademisi Kurulacak
Teklif kapsamında Milli Eğitim Akademisi kurularak, öğretmenlerin mesleğe hazırlık süreçleri ve mesleki gelişimleri için eğitim programları düzenlenecek. Akademi bünyesinde verilecek eğitimlerde üniversitelerle işbirliği yapılacak ve öğretmenlerin hem teorik hem de uygulamalı olarak mesleklerini geliştirmeleri sağlanacak.