Kurban eti saklamanın püf noktaları ve merak edilenler haberimizde yer alıyor.

KURBAN ETİ NASIL SAKLANIR?

Kurban eti saklama yöntemleri, etin uzun süre muhafaza edilmesi ve lezzetli olması açısından büyük önem taşımaktadır. Kesimin ardından etin bakteri ile enfekte olmasını önlemek için hızla 7 derecenin altında soğutulması gerekmektedir.

1-Kesim Sonrası Soğutma: Etin kesiminin ardından bakterilerin yayılmasını önlemek için hızla 7 derecenin altına soğutulması önemlidir.

2-Parçalara Ayırma: Etleri büyük parçalar yerine, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayırarak buzdolabı poşetlerine koymak veya yağlı kağıda sarmak gerek

Saklama Koşulları: Buzdolabında: Birkaç hafta saklanabilir.Buzlukta (-4 derece): 4 ila 6 ay saklanabilir.Derin Dondurucuda (-18 derece): Daha uzun süre saklanabilir

Çözündürme: Etleri oda ısısında açıkta bırakmak yerine, buzdolabının alt bölmesinde çözündürmek gereklidir.

KURBAN ETİ YIKANIR MI?

Uzmanlar, kurban etinin yıkanmasını tavsiye etmemektedir. Etin yıkanması, bakteri üretimini artırabilir ve etin lezzetini kaybettirebilir. Kurban eti eve geldikten sonra serin ve kuru bir yerde dinlendirilmeli ve ardından buzdolabında 5-6 saat bekletildikten sonra porsiyonlara ayrılarak derin dondurucuya kaldırılmalıdır.

Adana, Bingöl, Erzincan ve Hakkari Deprem Tehlikesi Altında mı? Naci Görür’ün Büyük Deprem Uyarıları Hangi Bölgeler İçin Geçerli? Adana, Bingöl, Erzincan ve Hakkari Deprem Tehlikesi Altında mı? Naci Görür’ün Büyük Deprem Uyarıları Hangi Bölgeler İçin Geçerli?

YENİ KESİLEN ET KAÇ SAAT DİNLENDİRİLMELİ?

Kurban eti, uygun şartlarda eve getirildikten sonra en az beş saat serin ve temiz bir ortamda dinlendirilmelidir. Etler, her tarafı hava alacak şekilde tepsilere yayılmalı ve belli aralıklarla alt üst edilmelidir. Böylece etin sıcaklığı düşer ve bakteri oluşumu engellenir. Uzmanlar, bir gün yani 24 saat dinlendirilen etin hem sağlık hem de lezzet açısından daha iyi olduğunu belirtmektedir.

ET KESİLDİKTEN KAÇ SAAT SONRA DOLABA KONUR?

Kurban eti, en az 4-5 saat, en uygun 1 gün güneş almayan açık havada, serin bir yerde bozulmadan bekletilebilir. Ardından buzdolabına kaldırılmalıdır. Kesilen eti dinlendirdikten sonra dolaba koymak daha doğrudur.

KURBAN ETİ NASIL DİNLENDİRİLİR?

Yeni kesilen et, geniş bir kap veya tepside 1-2 saat serin ve güneş görmeyen yerde dinlendirilmelidir. Daha sonra sertlik kıvamına ulaşan et porsiyonlara ayrılmalıdır. Dinlenmeyen etler daha sonra çözüldüğünde sert ve yemesi zor hale gelir.

Kurban etinin doğru kesimi, dinlendirilmesi ve saklanması, sağlıklı ve lezzetli et tüketimi için oldukça önemlidir. Bu püf noktalarına dikkat edilerek Kurban Bayramı’nda sağlıklı et tüketimi sağlanabilir.

Editör: Zeliha YAKUT