Kulunç ağrısı nedir sorusu, tıp literatüründe miyofasyal ağrı sendromu veya fibrozit olarak adlandırılır. Kulunç ağrısı; bir kasın veya kas grubunun bağ dokusunu etkileyebilen uzun süreli bir ağrıdır. Genellikle boyun ve omuz bölgesinde görülen kulunç ağrısı, vücudun farklı bölgelerinde de görülebilir.

Kasta veya onun birleşim yerinde hassas derecede ağrılı bir alan oluşur ve buna tetik noktası denir. Bir tetik noktasına basıldığında vücudun başka bir yerinde yansıyan ağrı hissedilebilir.

Nedeni kesin olarak bilinemeyen kulunç ağrısının teşhis edilmesi de oldukça zordur. Hastaya ve hastalığın durumuna göre farklı tedavi yöntemleri mevcuttur. Kulunç ağrısı erkeklere oranla kadınlarda 9 kata kadar daha sık görülür.

Kulunç Ağrısı Neden Olur?
Kulunç ağrısı nedir sorusuna verebilecek en kısa yanıt çoğunlukla omuz, sırt ve kürek kemiği bölgelerinde hissedilen bir kas ağrısı olduğudur. Aktif bir tetikleme noktası tipik olarak bir kasın içinde bulunur.

Uygulanan basınç, tetik nokta bölgesinde veya aynı kas boyunca ağrıya neden olur. İkincil tetik nokta, aktif tetik noktanın bulunduğu kasın dışındaki bir kastaki düğümdür. Aktif bir tetik nokta ve ikincil tetik nokta aynı anda tahriş olabilir. Kulunç ağrısı nedir sorusunun ardından ağrının oluşma nedeni merak edilir. Ağrının oluşma nedeni değişebilir. Bazılarını aşağıdaki gibi saymak mümkündür:

-Duruş bozukluğu
-Uzun süre sabit ve hareketsiz kalma
-Kasların aşırı yorulması ve gerilmesi
-Stres
-Rüzgarda kalma
-Soğuk algınlığı
-Omurga rahatsızlıkları
-Hormonal değişiklikler
-Obezite
-Aşırı sigara kullanımı
-Yanlış oturma biçimi
-Vitamin ve mineral açısından yetersiz beslenme
-Kas aktivitesinin olmaması (bacağınızın alçıda olması gibi)
-Tiroid hastalığı veyadiyabet(şeker hastalığı) ile ilişkili nöropati gibi metabolik veya hormonal sorunlar
-D vitamini ve folat dahil olmak üzere vitamin eksiklikleri
-Kronik enfeksiyonlar
Depresyon ve anksiyete

Kulunç Ağrısı Belirtileri Nelerdir?


Kulunç ağrısı sırasında ağrılı noktalara dokunulduğunda hassasiyet görülür. Yapılan kontrollerde herhangi bir bulguya rastlanmasa da elle muayenelerde bölgenin gerginliği hissedilir ve hasta bu bölgede sürekli bir ağrı hisseder.

Hastalarda genellikle sınırlı bir alanda lokal ağrı veya çeşitli şekillerde yansıyan ağrı şikayetleri görülür. Kulunç ağrısı belirtilerinin bazıları şunlardır:

-Kaslarda ağrılı ve küçük şişlikler, nodüller veya düğümler olan tetik noktalar
-Acı, yanma, batma hissi veren sırt ve boyun ağrıları
-Tetik noktaya basınç uygulandığında ortaya çıkan kas ağrısı
-Etkilenen bölgede hareket sıklığının azalması
-Etkilenen kasta algılanan zayıflık
-Ağır yük kaldırıldığında şiddetlenen ağrı
-Soğuk havalarda artan ağrılar
-Hareket edildiğinde kas içinden gelen sesler
-Boyun, omuz ve sırt bölgesinde duyarlılık
-Gün içinde yorgun hissetmek
-Migrentipi baş ağrıları
-Odaklanma problemi
-Karın ağrısı, şişlik,kabızlık,ishalgibi sindirim sistemi şikayetleri
-Ağrılı adet dönemleri ve adet öncesi gerginlik
-Uyku problemi ve gece uykusunda dinlenememek
-Kas spazmları

Kulunç Ağrısı Nasıl Geçer?
Kulunç ağrılarının tedavisi ilaçları, tetik noktalara yapılan enjeksiyonları ve fizik tedavi gibi farklı yöntemleri içerir. Egzersizler tedavi planının önemli bir parçasıdır. Etkili olabilecek tedavi yöntemleri şunlardır:

-Egzersiz yapmak
-Beslenmenin iyileştirilmesi
-Uyku alışkanlıklarını değiştirmek
-Duruş bozukluklarının giderilmesi
-Fizik tedavi (uygulamalı)
-Masaj Terapisi
-Ultrasonik şok dalgası tedavisi
-Sprey ve germe tekniği
-Tetik nokta enjeksiyonları
-Stresin ortadan kaldırılması
-Soğuk ve sıcak uygulamalar

Çocuklarda Kulunç Ağrısı Neden Olur?
Çocukluk dönemi, fiziksel gelişiminin hızla devam ettiği bir dönemdir. Bu dönemde, çeşitli sebeplerle çocuklarda bel ve sırt bölgesinde kulunç ağrılarına rastlamak mümkündür. Bu ağrılar hem fiziksel hem de yaşamsal etkenlerle bağlantılı olabilir. Çocuklarda kulunç ağrısına sebebiyet veren durumları şu şekilde saymak mümkün

-Ağır çanta taşıma
-Duruş bozuklukları
-Sınıfta hatalı oturuş (okul sırası ve ergonomik uyumsuzluk)
-Uzun mesafe koşuları ve zıplama gibi aktiviteler
-Hareketsiz yaşam stili

Genç Kızlarda Kulunç Ağrısı Neden Olur?


Genç kızlarda kulunç ağrısı genellikle duruş bozuklukları, hatalı çanta taşıma, hareketsiz yaşam ve hormonal bozukluklardan kaynaklanabilir.

Hamilelikte Kulunç Ağrısı Neden Olur?
Hamilelik döneminde vücutta birçok değişiklik gözlemlenir. Beslenme alışkanlıkları değişirken kilo artar. Hareket etme alışkanlıkları ve uyku düzeni farklılaşır. Hamilelik sürecinin ilerlemesiyle omurga sisteminin taşıdığı yük artmaya başlar. Omurganın dengesi bozulmaya başlar. Bu sebeplerden ötürü hamilelikte kulunç ağrısı görülmesi muhtemeldir.

Canan Karatay geçmeyen kuru öksürük için hangi doğal yöntemleri öneriyor, bu yöntem ilaçsız tedavi için nasıl etkili oluyor? Canan Karatay geçmeyen kuru öksürük için hangi doğal yöntemleri öneriyor, bu yöntem ilaçsız tedavi için nasıl etkili oluyor?

Yaşlı Kadınlarda Kulunç Ağrısı Neden Olur?
Yaşlılık, fizyolojik ve biyolojik değişiklikler nedeniyle bireyin günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirmede zorluk çektiği bir dönemdir. Yaşlı kadınlarda kulunç ağrısı özellikle yetersiz fiziksel aktivite, hormonal değişiklikler ve duruş bozuklukları sebebiyle kulunç ağrıları oluşabileceği gibi ağır geçirilen hastalıklar sebebiyle de bu ağrılar ortaya çıkabilir.

Kadınlarda Kulunç Ağrısına Ne İyi Gelir?


Kadınlarda kulunç ağrısına yönelik tedavilerin çoğu tetik noktalara odaklanır. İlaç tedavisi, kuru iğneleme, ultrasonik şok dalgası tedavisi gibi klinik tedavilerin yanı sıra kişinin hayat tarzında gerçekleştireceği değişikliklerle de ağrı şiddeti azaltılabilir.

Egzersiz yapmak, duruş ve oturuş değişikliği, yoga ve meditasyon, uyku alışkanlıklarını değiştirmek gibi yaşam tarzı değişiklikleri, ağrıların azalmasında olumlu bir etki yapabilir. Çok soğuk ve nemli ortamlardan kaçınmak, aşırı strese maruz kalmamak ve yeterli beslenmek gerekir.

Halk arasında kulunç kırmak adıyla bilinen ve tetik bölgesine sert bir şekilde masaj yapılarak gerçekleştirilen hareketin tıp literatüründe yeri yoktur. Çok sert uygulanan masaj hastaya zarar verebilir ve istenmeyen durumlara sebebiyet verebilir.

Sıkça Sorulan Sorular

KULUNÇ AĞRISI İÇİN HANGİ POLİKİNLİĞE GİDİLMELİ?
Vücudunuzun herhangi bir yerinde ya da omuzda kulunç belirtileri varsa ve kulunç ağrısı nasıl geçer sorusunun cevabını arıyorsanız, ağrınız daha da kötüleşmeden önce fizik tedavi ve rehabilitasyon polikliniğine başvurmalısınız. Tedaviye tetik noktalar oluşmadan başlarsanız genellikle daha başarılı olur.

SAĞLIK UZMANLARI KULUNÇ AĞRISINI NASIL TEŞHİS EDER?
Omuzda kulunç belirtileri varsa bunun net bir şekilde kulunç ağrısı olduğunu teşhis edebilecek herhangi bir test bulunmamaktadır. Ayrıca kızarıklık, şişlik veya alışılmadık kas sıcaklığı gibi gözle görülür belirtiler de yoktur. Semptomlarının çoğunun sinirlerinizi, kemiklerinizi, bağlarınızı veya tendonlarınızı etkileyen diğer durumlarla örtüşmesinden dolayı teşhisi zordur.

Kulunç ağrısını teşhis etmek için sağlık uzmanınızın kaslarınızı fiziksel olarak incelemesi, gergin kas bantlarını hissetmesi ve ardından hassas noktaları bulması gerekecektir. Tetikleyici bir noktanın bulunması ve bu noktaya baskı uygulanması, yakın noktada veya kısa mesafede hissedilen bir ağrıya neden olacaktır.

KULUNÇ AĞRISI ÖNLENEBİLİR Mİ?
Kulunç ağrısını her zaman önleyemezsiniz. Ancak riskinizi azaltmak için yapabileceğiniz bazı önlemler mevcuttur. Düzenli uyumak; stresi azaltmak; egzersiz yapmak; dengeli beslenmek ve kas yaralanmalarından kaçınmak kulunç ağrısı riskini azaltabilir.

KULUNÇ AĞRISI VE FİBROMİYALJİ ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?
Kulunç ağrısı ve fibromiyalji ağrısı benzerdir. Her ikisinin de ağrıya neden olan tetik noktaları vardır. Ancak bunlar farklı koşullardır. Kulunç ağrısı belirli bir bölgede ortaya çıkarken (veya birden fazla bölgede bu alanlar genellikle vücudunuzun aynı tarafındaysa), fibromiyalji ağrısı tüm vücudunuzda meydana gelir. Fibromiyaljisi olan kişilerin aşağıdakilere sahip olma olasılığı daha yüksektir:

Daha fazla tetikleme noktası
Genel ağrı
Daha şiddetli yorgunluk
Uyku bozuklukları
Baş ağrıları
Şişme, yanma, karıncalanma veya karıncalanma gibi ek şikayetler
KULUNÇ AĞRISI NE KADAR YAYGIN?
Kulunç ağrıları farklı nedenlerle gelişebilir. Bazı kişilerde görülme olasılığı diğerlerinden daha yüksek olabilir. Araştırmalar, kas ağrısı olan hastaların %85'ine kadarının kulunç ağrısına sahip olduğunu gösterir. 27 ila 50 yaş arası kişilerde yaygın görülmektedir.