2014 yılında kaybolan Malezya Havayolları'na ait MH370 sefer sayılı uçağın akıbeti hala bilinmiyor. Ancak son yapılan bir araştırma, uçağın kaybolduğu dönemde Avustralya'daki su altı dinleme istasyonunda kaydedilen 6 saniyelik sinyalin, uçağın düştüğü noktayı ve zamanı tam olarak belirleyebileceğini ortaya koydu.

10 Yıllık Gizemde Yeni Sinyal

Cardiff Üniversitesi'nden araştırmacılar, 8 Mart 2014'te kaybolan MH370 sefer sayılı uçağın düştüğüne inanılan saatlerde Avustralya'daki bir su altı dinleme istasyonunda 6 saniyelik bir sinyal kaydedildiğini tespit etti. Bu sinyalin, enkazın yerini belirlemeye yardımcı olabileceği öne sürüldü.

Kayıp Mh370 Uçağı 1

İngiliz Basınından Bomba İddia

İngiliz The Telegraph gazetesinin haberine göre, Cardiff Üniversitesi araştırmacıları, Hint Okyanusu'ndaki su altı mikrofonları aracılığıyla kaydedilmiş bazı sinyaller keşfetti. Araştırmacılar, saniyede 200 metre düşen 200 tonluk bir uçağın küçük bir depreme eşdeğer kinetik enerji ortaya çıkarabileceğini ve bu enerjinin binlerce kilometre uzaktaki su altı mikrofonları tarafından kaydedilebileceğini belirtti.

İki Su Altı Dinleme İstasyonu İşaret Edildi

Araştırmacılar, bölgede bulunan iki su altı dinleme istasyonuna işaret etti. Birleşmiş Milletler'in Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Anlaşması'nı denetlemek amacıyla kurulan bu istasyonlardan biri İngiliz denizaşırı topraklarından Diego Garcia adasında, diğeri ise Avustralya'nın Cape Leeuwin bölgesinde bulunuyor.

Dr. Usama Kadri'nin Açıklamaları

Cardiff Üniversitesi'nden Dr. Usama Kadri, sinyallerin birkaç dakikada ulaşabileceği iki dinleme noktasından Cape Leeuwin'in belirtilen saatlerde bir kayıt yaptığını ancak Diego Garcia'da kayıt bulunamadığını kaydetti. Bu durum, sesin kaynağıyla ilgili soru işaretleri doğurdu. Kadri, benzer enerji çıkaracak patlamalarla bölgede bir sinyal tatbikatı yapılabileceğini ve bu tatbikatın sonuçlarının kayıp uçağın yerini belirlemede yardımcı olabileceğini ifade etti.

10 Yıl Önce Ne Olmuştu?

MH370 sefer sayılı Malezya Havayolları uçağı, 8 Mart 2014'te Malezya'nın Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanı'ndan Çin'in başkenti Pekin'e gitmek üzere havalanmış, uçakla en son kalkıştan 38 dakika sonra iletişim kurulmuştu. Uçağın 227 yolcu ve 12 mürettebatla Güney Hint Okyanusu'nda düştüğü tahmin edilen noktalarda yapılan arama çalışmaları, havacılık tarihinin en pahalı arama kurtarma faaliyeti olmuştu. Ancak bir kısmı MH370'e ait olduğu kesinleşen uçak parçaları dışında uçağa ait hiçbir iz bulunamamıştı.