İran'da yapılan 14'üncü dönem Cumhurbaşkanlığı Seçimleri'nde zafer kazanan Mesud Pezeşkiyan, ülkenin yeni lideri olarak görevine başladı. Peki, Pezeşkiyan kimdir, kaç yaşında ve nereli?

İran'ın Yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan Kimdir?

Mesud Pezeşkiyan, 29 Eylül 1954 tarihinde İran'ın Mahabad şehrinde dünyaya geldi. İranlı Türk bir ailenin çocuğu olarak doğan Pezeşkiyan, eğitimine Tebriz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladı ve buradan mezun oldu. İran-Irak savaşı döneminde hem muharip hem de doktor olarak görev yaparken, pratisyenlik eğitimini tamamladı ve daha sonra kalp cerrahisi alanında uzmanlık yaptı.

Çorum Valiliğine  atanan Ali Çalgan kimdir? Ali Çalgan aslen nereli, kaç yaşında ve nerelerde görev yaptı? Çorum Valiliğine atanan Ali Çalgan kimdir? Ali Çalgan aslen nereli, kaç yaşında ve nerelerde görev yaptı?

Siyasi Kariyeri

Pezeşkiyan'ın siyasi kariyeri, 1997 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi tarafından Sağlık Bakanı Yardımcısı olarak atanmasıyla başladı. Hatemi döneminde Sağlık Bakanı olarak görev yapmasının ardından, 2008'de İran Meclisine Tebriz Milletvekili olarak seçildi ve beş dönem boyunca bu görevde bulundu. Ayrıca 2016'da İran Meclis Başkan Yardımcısı olarak da görev yapmıştır.

Cumhurbaşkanlığı Adaylığı ve Seçim Zaferi

Pezeşkiyan, 2021 yılında İran Anayasayı Koruyucular Konseyi tarafından cumhurbaşkanlığı adaylığı başvurusu reddedilmiş olsa da, 2024 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde reformistlerin tek adayı olarak yarıştı ve yüzde 53,7 oy oranıyla zafer kazandı.

Politik Vizyon ve Söylemleri

Seçim kampanyası sürecinde, Mesud Pezeşkiyan ülkedeki etnik ve mezhebi ayrımcılık ile zorunlu başörtüsü gibi konulara vurgu yaparak, ekonomik ve sosyal adaleti sağlama sözü verdi. İran'ın iç ve dış politikalarında nasıl bir değişim ve yönelim bekleniyor?

Editör: Havva Andırır