Tam tersine, vücudunuzu birincil enerji kaynağından mahrum bırakabilirsiniz ; bu, hangi yiyecekleri "kestiğinize" bağlı bir durumdur. Karbonhidratların içindeki doğal şekerler kişinin günlük aktivitelerini tamamlamasına ve sağlıklı düşünmesine yardımcı olur. Bir noktada kendini zayıf veya gergin hissedebilir ve bu enerji olmadan baş ağrısı çekebilir. 

Tersine, ölçülü ve dengeli bir beslenmenin parçası olarak şeker tüketmek daha sağlıklı bir seçenek olabilir. Şeker yemeyi bırakırsanız vücudunuza neler olacağına ve tabii ki şeker alımını azaltmanın yollarına birlikte daha detaylı bakalım. 

Şeker 1

Ne 'sayılır' / şeker olarak sayılır?
ABD'de resmi beslenme kuralları, bir kişinin günlük kalori ihtiyacının %10'undan fazlasını ilave şekerlerden almaması gerektiğini tavsiye ediyor. Şeker katkı maddeleri, üreticilerin yiyecek veya içecekleri hazırlamak için işlerken onlara ekledikleri katkı maddeleridir. 
Farklı şeker formları şunları içerir:
•    Galaktoz
•    Glikoz
•    Fruktoz
•    Laktoz
•    Maltoz
•    Sakaroz

Doğal şeker ve ilave şeker
Şeker uzmanlarının önerdiği kısıtlamaların meyve, sebze veya tam tahıllarda bulunan doğal şekerler için geçerli olmadığı açıktır. Bu gıdalar genel sağlık için gerekli olan antioksidanları, mineralleri ve vitaminleri içerir. 
Bunun aksine, ilave şekerler hiçbir besin sağlamadıkları için "boş kaloriler" olarak adlandırılır. Fırınlanmış yiyeceklerde, tatlılarda, ketçapta, salata soslarında ve alkolsüz içeceklerde ilave şeker bulacaksınız. İlave şekerin aşırı alımı çeşitli hastalıkların riskini artırır. Bunlara kalp hastalığı ve tip 2 diyabet dahildir. 

Duvar pilates ne işe yarar, kaç gün yapılır? Duvar pilates ne işe yarar, kaç gün yapılır?

Şeker 3

Karbonhidratlar ve şeker

Karbonhidratlar şeker olduğundan, şekeri diyetinizden tamamen çıkarmak neredeyse imkansızdır. Vücut karbonhidratları parçalayıp sindirerek glikoza (şekere) çevirir ve onu enerji için kullanır veya hücrelerde depolar. ABD'deki resmi beslenme kuralları, bir kişinin günlük kalori ihtiyacının %45 ila 65'ini karbonhidratlardan almasını önermektedir. 

Çoğu şeker detoksu, vücudu çeşitli şekillerde etkileyen ilave şekerlere odaklanır. Bir kişi şeker detoksu yaparken aslında şekeri kesmiyor demektir. Hala şeker alıyor ama farklı bir biçimde. 

Karbonhidrat yemeyi bırakıp tüm kalorilerinizi protein ve yağlardan almanın gerçekçi olmadığını unutmayın. Meyve, süt ürünleri, sebzeler ve tam tahıllar gibi besin açısından yoğun gıdaları kesmelisiniz. O zaman bile vücut, karbonhidrat olmayan kaynaklardan glikoz üreten bir metabolik yol olan glukoneogenezi kullanır. 

Şeker miktarı nasıl ayarlanır / hesaplanır
Amerikan Kalp Derneği (AHA), kadınların her gün 25 gramdan fazla ilave şeker tüketmemesini, erkeklerin ise 36 gramdan fazla ilave şeker tüketmemesini tavsiye ediyor. Bu nedenle herkesin tükettiği yiyecek/içeceklerin etiketlerini kontrol ederek ilave şeker alımında bu limitleri aşmadığından emin olması önerilir. 

1. Vücut ağırlığını kontrol eder
Çok miktarda şeker tüketmek ekstra vücut ağırlığının alınmasına yol açar. İlave şekerler yeterli kaloriye sahiptir ancak tam tersine diyete besin değeri katmaz ve dolayısıyla obezite olasılığını artırır. Şekeri "kesmek" veya sınırlandırmak, kilo vermede önemli bir adım olan kalori alımını azaltır. 

2. Kalp hastalığı olasılığını azaltır
Araştırmalar, şekerli içecekler içmenin muhtemelen "iyi" kolesterol olarak adlandırılan HDL'yi düşürdüğünü, bunun yerine trigliseritleri ve yağı artırdığını gösterdi. Düşük "iyi" kolesterol (HDL) seviyeleri ve yüksek trigliserit seviyeleri, ABD'de 1 numaralı ölüm nedeni olan kalp hastalığı için önemli risk faktörleridir! 
Bu nedenle kişinin ilave şeker içeren içecekleri taze, temiz su ile değiştirmeye çalışması tavsiye edilir. Küçük taze meyve parçaları eklenirse, su özel ve harika bir tat kazanacaktır! Şeker ilaveli içeceklerin alternatifleri arasında taze meyve suları veya yağsız süt de olabilir. 

3. Diyabeti önler veya kontrol eder
Diyabet öncesi veya diyabet aşamasında olan bir kişinin şekeri tamamen "kesmesi" gerekli değildir. Bunun yerine Amerikan Diyabet Derneği (ADA), kan şekerini düzenlemek/kontrol etmek için ilave şekerin sınırlandırılmasını önermektedir. Yüksek kan şekeri düzeylerinin gözler, böbrekler ve sinirlerle ilgili hastalıklara yakalanma olasılığını artırması muhtemeldir. 

4. Besin değeri yoğun gıdaların alımını artırır
Bir kişi, ilave şekerleri tamamen "kesmeye" veya hatta önemli ölçüde sınırlamaya karar verirse, muhtemelen çok daha iyi beslenme seçimleri yapacaktır. Örneğin, bir enerji barını bir avuç meyveyle değiştirmek vücuda değerli antioksidanlar, lif, mineraller ve vitaminler sağlar. Dengeli bir şekilde meyve, süt ürünleri, temiz protein, sebze ve tam tahılları tercih edin. Bu şekilde vücut kendini iyileştirmek ve aynı zamanda hastalıkları ve enfeksiyonları önlemek için ihtiyaç duyduğu her şeyi alacaktır. 

5. Diş çürümesi olasılığını azaltır
İlave şekerler vücutta diş çürümesine neden olan veya dişlerin koruyucu tabakası olan emayeye zarar veren bakterileri besler. Diş aşınması çürük ve diş eti hastalığı olasılığını artırır. Şekerli yiyecek ve içecekleri kesmenin yanı sıra dişlerinizi düzenli olarak fırçaladığınızdan ve diş ipi kullandığınızdan emin olun. 

OLASI DEZAVANTAJLAR

Bir kişinin şekeri düşman olarak görmesi tamamen doğru ve doğru değildir. Birisi onu "gitilmezler" listesine koyarsa ve hiç almazsa muhtemelen bir yoksunluk duygusu ortaya çıkacaktır. Bir kişinin bir süre sonra şeker yüzünden vazgeçtiği yiyeceklere çılgınca yönelmesi göz ardı edilemez. Kan şekeri seviyesinin çok düşmesi de mümkündür. Dolayısıyla şekerin diyetten tamamen çıkarılmasından sonra bir dizi hoş olmayan yan etkinin ortaya çıkması göz ardı edilemez. Vücut yeterince "yakıt" alamayacaktır. 

Düşük kan şekerinin daha yaygın semptomlarından bazıları şunlardır:
•    düşünme zorluğu
•    tükenmişlik
•    baş ağrısı
•    açlık
•    taşikardi
•    terlemek
•    uyku zorluğu
•    bulanık görüş
•    Karıncalanma / uyuşma
•    sinirlilik

ŞEKER ALTERNATİFLERİ

Bir kişinin şeker "detoksunu" tamamlamaya kadar takip etmesi genellikle zordur. Bu nedenle, yol boyunca bir noktada zihinsel ve fiziksel olarak moralinin bozulmasının yanı sıra keyif alma konusunda da kısıtlılık hissetmesi mümkündür. Ancak şekerden detoks yapmak yerine izlenecek alternatifler var. 

Zihniyetinizi değiştirin: İstediğiniz zaman şeker yeme konusunda kendinize sınırsız izin vermeye hazır olmanız zaman alabilir. Odak noktanızı "Şekeri kesmem gerekiyor" yerine "Gün boyunca sürekli olarak tam öğün ve atıştırmalık yemeye çalışacağım" şeklinde değiştirmeyi deneyin.


Dengeli öğünlere odaklanın: Öğünlerinizin enerji ve tatmin sağlayan karbonhidrat, protein ve yağ içerdiğinden emin olun. Ara sıra tatlılarla kendinizi şımartmanıza izin verin. 

Atıştırmalıklardan oluşan bir cephanelik bulundurun: Daha uzun süre tok kalmanızı ve tok kalmanızı sağlamak için lif oranı yüksek ve ilave şeker oranı düşük atıştırmalıkları seçin. Eğer kesinlikle tatlı bir şey istiyorsanız, şekerli mini ikramları/tatlıları meyveyle değiştirin. 

İçgüdüsel/dürtüsel yemeyi deneyin: Bu alternatif bir fikirdir. Ona göre, istediğinizi yemenize ne kadar izin verirseniz, yemekle ilişkiniz o kadar iyi olur. Ancak buna ne kadar uzun süre izin verirseniz, bağımlılık yapan yiyecekleri bile istediğiniz zaman tüketirseniz, orta ve uzun vadede muhtemelen bağımlılığınızı ve ilginizi kaybedeceksiniz. Yani, şekerli yiyecekleri tamamen kesmek yerine diyette serbest bırakmanızı söyleyen alternatif bir görüş/uygulama var, bu da onları daha çekici ve bağımlılık yapıcı kılıyor.