Hamas'ın Siyasi Büro Başkanlığına seçilen Yahya Sinvar, 29 Ekim 1962 tarihinde Gazze Şeridi'nin güneyinde bulunan Han Yunus Mülteci Kampı'nda dünyaya gelmiştir. Sinvar, aslen 1948 yılında İsrail'in işgal ettiği Askalan (Aşkelon) kentinden olup, yüksek öğrenimini Gazze İslami Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatı Bölümünde tamamlamıştır.

Yahya Sinvar'ın Ceza ve Serbest Kalma Süreci Nedir?

Sinvar, ilk olarak 1982 yılında tutuklanmış ve 4 ay hapis yatmıştır. 1985 yılında "gizli bir örgüt kurmak" suçundan tekrar tutuklanmış ve 1988 yılında 23 yıl hapis cezasına çarptırılmıştır. 2011'de Hamas'ın Mısır aracılığıyla İsrail ile yaptığı esir takası anlaşması çerçevesinde serbest bırakılmıştır.

Hamas'taki Rolü ve Etkisi

Sinvar, serbest bırakılmasının ardından Hamas'ın siyasi bürosuna üye olmuş ve 2017 yılında Hamas'ın Gazze'deki Siyasi Büro Başkanı olarak atanmıştır. Ayrıca, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın kurucularından biri olarak tanınmaktadır ve Hamas'ın güvenlik ve davet teşkilatı olarak bilinen Mecd Gücü'nün de kurucusudur.

"Yılmaz Tunç'tan Önemli Duyuru: Yargı ve İnsan Hakları Reformlarının Detayları 2024’te Açıklanacak" "Yılmaz Tunç'tan Önemli Duyuru: Yargı ve İnsan Hakları Reformlarının Detayları 2024’te Açıklanacak"

Uluslararası Yaptırımlar ve Son Gelişmeler

Mayıs 2021'de, Arap basınında Sinvar'ın İsrail hava saldırısından kurtulduğu bildirilmiştir. Ayrıca, Uluslararası Adalet Divanı (UAD) Başsavcısı Karim Khan, geçen mayıs ayında Sinvar için tutuklama kararı çıkarılması talebinde bulunmuştur.

Yahya Sinvar, hem Hamas içindeki rolü hem de uluslararası arenadaki durumu nedeniyle dikkat çeken bir figürdür.

Editör: Mehmet Çetil